Légszűrő

Általános

A légszűrő fontos, ennek ellenére gyakran elhanyagolt alkatrésze a motornak. Az a feladata hogy az idegen anyagokat kiszűrje a levegőből úgy, hogy a levegő tisztán jusson az égéstérbe. A porrészecskék és a bejutott finom homok a porlasztót eltömíthetik, működését befolyásolhatják. Ez legrosszabb esetben dugattyú fokozott kopásához, kompressziós-veszteségekhez és nagy olajfogyasztáshoz vezethet.

Légszűrő

A légszűrő további feladata a szívási zaj (megadott mértékű) csillapítása. Ez a légszűrőszekrény keresztmetszetén és megfelelően kivitelezett légcsatornán keresztül történhet. A légszűrőt az előírt karbantartási intervallum szerint cserélni kell (ill. mosható szűrő esetében tisztítani). Terep, vagy crossmotorozás esetén, különösen sivatagi túrán a csere,- ill- tisztítási intervallumot gyakran drasztikusan csökkenteni kell, hogy a megfelelő motor-hatásfokot elérjük. Ha a szűrő erősen elkoszolódik, az lesz a következménye, hogy a motor rángatni kezd majd fekete füst jön a kipuffogóból. Ha „csak“ szűrőszakadásről van szó, azaz a port a szűrő már nem fogja meg - rövid időn belül tönkremehet a motor.

A Transalpnál az előírás szerint minden 12.000 km-ként kell légszűrőt cserélni. Az eredeti légszűrőbetét kb 10.000,- forintért nem éppen olcsó, ezért aki gazdaságosabb megoldást szeretne, annak alternatív megoldások felé kell néznie.

Louis, Hein Gericke, Polo légszűrőbetétek

Ezek a betétek kb. 2000 forinttal olcsóbbak az eredetinél. Figyelembe kell venni azonban azt, hogy ez a pénz valahol „meg lett sprórolva“. A legtöbb ilyen szűrőnek nincs pl. külső tömítése. Az egyik típusnál a gumigyűrű hiányzik a fémes oldalon, egy másik típusnál a szivacsos habtömítés hiányzik a szembelévő (belső) oldalon. Motorosok gyakran elfelejtik ellenőrizni ezt és a szűrőt a tömítések nélkül szerelik be. Ennek hiánya nagyobb szívási zajhoz vezethet (hiányzó gumitömítés), legrosszabb esetben a levegő szűretlenül juthat a motorba (hiányzó belső habtömítés). Néhány gyártónál szűrő tartópereme festetlen - következménye, hogy már egy-két nappal a behelyezés után rozsdás lesz a felület. Ezt megelőzendő a festetlen részeket külön fessük be. Ez megint csak további ráfordítást igényel és pénzbe kerülhet. Ezek az indokok elegendő alapul szolgálhatnak az originál szűrő választása mellett, de van még egy szempont is. Sok Transalp motoros állapította meg az (idegen gyártótól vett) légszűrő használata alatt, hogy a motor elkoszolódott, kevésbé reagál a gázadásra, a fogyasztás is megnőtt és a teljesítmény is csökkent. Először az ember mindent ellenőriz és kicserél, de csak a légszűrőbetét csere után (originál szűrőre) szűnnek meg a szimptómák. Ezért az ajánlásunk a következő:

Mindig csak az eredeti légszűrőbetétet használjuk!

Időközben az eredeti Honda légszűrőnél is módosítások történtek. Ha pl. az 1996-os modellhez veszünk légszűrőt, gyártási száma: 17230-MM9, a szűrőben nincs gumi és szivacshab­tömítés. Azonos árban kapható azonban az 1993-as modellhez gyátrott légszűrő, gyártási száma: 17230-MS6, amelyben mind a gumi, mind a szivacstömítés megvan. Személy szerint magam a jövőben csak az 93as modellhez gyárott szűrőt venném.

K&N-féle légszűrőbetét

A K&N cég tisztítható légszűrőt gyárt amellyel 60.000 km és még több is megtehető. Néhány Transalpos még teljesítménynövekedést is észrevett használatakor. Alapvetőleg a tisztítható szűrő jó megoldás, már akkor is ha csak az eldobott hulladékra gondolunk, de a költségeket is csökkenteni lehet vele. Az eredeti szűrő kidobása helyett elég csak vízzel és hidegen is használható mosószerrel a szűrőt kimosni, amivel a környezetvédelmet megint relativizáljuk. Az állítólagos teljesítménynövekedést mi megkérdőjelezzük. Ha elolvassuk a K&N-szűrő csomagolását rájövünk, hogy a szűrőben több és nagyobb pórus van, mint az eredetiben. A levegő térfogatárama nagyobb, így nagyobb a szívás zajszintje, talán bizonyos tartományokban a teljesítmény is. A másik oldalon a nagyobb pórusok miatt a szűrő-hatásfok rosszabb. A tényleges szűrő-hatást átveszi később a kosz, ami a használat folyamán lerakódik. A szűrés ilyen megoldása az ipari alkalmazásokból ismert és a K&N használati útmutatójában is leírják. A hátránya nyilvánvalóan új állapotban ill. frissen tisztítva jelentkezik a rossz szűrőhatásban. Ezzel a megoldással közép-európában, tisztán országúti motorozáskor el lehet lenni, de offroad-motorozásnál és sivatagi túrákon nem. Ezért ajánlásunk a következő:

A K&N szűrő használata közép-európában országúton ajánlható.

Terepen, offroad-motorozáson inkább ne használjunk K&N-légszűrőt!

Alternatív megoldás a K&N-légszűrőhöz

Marc Storektől:

Sajnos magam is elkövettem a hibát hogy K&N-szűrővel motoroztam. A betétet kivenni úgy, hogy magunk ne legyünk koszosak, és utána tisztán behelyezni szinte lehetetlen, mivel a rácsozat több és nagyobb koszdarabot is megfog. Nem beszélve az ár/szolgáltatás viszonyról. Nekem már 10000 km után leesett egy rögzítés. Ezen kívül a tisztítóspray is méregdrága volt. Ezért új megoldás után néztem, amit már korábban meg kellett volna tennem. A Götz-nél van/volt egy másik szűrőfajta szivacshab-betéttel az Africa Twin RD03/04 modellhez (Megjegyzés Carlo: a szűrő kapható a Büse-nél is). A betét jó a Transalphoz is. A szerelési művelet a következő: régi szűrőt vegyük ki, vágjuk ki a papírbetétet, helyette helyezzük be a rácsozatot , majd a peremét kétkomponensű ragasztóval ragasszuk be. Utána húzzuk fel rá a habszűrőt és kész. A Götznél kb 20.- EURO-ba került. Mosóbenzint mindent alkalmas helyen beszerezhetünk, az elkoszolódott szűrő tisztításához. A tisztításhoz kb. 1/2 liter elegendő. A legjobb eszköz erre egy benzint kibíró nagynyomású tisztító a Louis/Polo/HG cégtől. Utána sűrített levegővel fúvassuk le és várjuk meg, amíg a mosóbenzin elpárolog. A szivacshab-szűrőt ki is csavarhatjuk, szinte lehetetlen tönkretenni. Ha más nincs, akkor a normál benzin is megfelelő jó benne az hogy mindig kéznél van valamennyi. Még egy dolog: légszűrőolajra is szükség van. A lusták a drága K&N olajat használhatják spricnivel vagy a kedvezőbb árút a MOTUL-tól normál flakonos kiszerelésben (elegendő 1000-nél több tisztításra) amit elég ecsettel felhordani és bedörzsölni. A motor szemszögéből nézve 70000 km megtétele után semmi problémám nem volt vele. Így most Te is eldöntheted, melyik a kedvezőbb megoldás Sok sikert a szereléshez.

Statisztika

59585 hozzászólás, 300 téma

Legnépszerűbb téma: Nappali

Legpörgőbb téma: Vadlány túra - május...

felhasználó

Legújabb felhasználó:

Látogatók összesen: 


Felhőkép

Kedvezményes vásárlás minden TA tulajdonosnak.