Téli motorozás

Általános bevezető

Nem mindenki szeretne vagy tud egyáltalán télen motorral járni. De hogyan tudom a motort legjobban átteleltetni?

Ezen az oldalon azokat a munkákat soroltuk fel amelyek a biztos és kímélő téli pihenőhöz szükségesek. A felsorolt munkák nemcsak a Transalpra érvényesek, hanem értelemszerűen az összes többi motorra is.

Összefoglalás a szükséges munkákról

  • Először teljesen tisztítsuk meg motort a kosztól. Mosás után toljuk le a kuplung és gázbowden vezetékeinél a védősapkát, hogy a maradéknyirkosság eltávozhasson. Ugyanez érvényes a lábfék-hengerére, itt sem maradhat sem kosz, sem nedvesség a télre. Aki nagyon precíz, injekciós tűvel olajat fecskendezhet a bowdenbe felül, hogy ne ragadhasson le a vezeték. Aki meg ennél is precízebb, az megteheti ugyanezt a sebességmérő spirállal is.
  • Teljesen vizsgáljuk/vizsgáltassuk át a motort. Ha ezt egy márkakereskedőnél tesszük meg akkor ne várjunk vele tavaszig, akkor már késő, és nem is lesz időpont a karbantartásra, mindenki akkor akarja majd a motorját szervízeltetni. A télen viszont örülnek a munkának és erre minden idejük megvan.
  • A régi motorolajt cseréljük le újra, hogy a motorolaj agresszív elemei ne ülepedhessenek és rakódhassanak le. Ennek a pontnak a fontosságát nem szabad alábecsülnünk és minden motorkerékpárra érvényes. Emellett cseréljük le a szűrőt is.
  • Egy kis olajt fecskendezzük fecskendővel az égéstérbe majd fogassuk meg kézzel a motortengelyt, hogy az olaj hengerfalon elosztódjon és a korróziótól védjen. A gyújtógyertyákat grafitos zsírral kenjük meg.
  • Vizsgáljuk meg a hűtőfolyadék állapotát, a fagyálló szempontjából (min. -20°C). Az ehhez szükséges mérőeszköz a műszaki kereskedelemben kapható. Akinek ez ismeretlen fogalom, az inkább forduljon a műhelyhez, vagy benzinkútnál csináltassa meg.
  • Az összes hibás, vagy nemsokára elkopó elemet cseréljük ki, különben nagy lesz a csalódás tavasszal amikor menni szeretnénk, de nem lehet...
  • A benzintankot teljesen töltsük fel, hogy a rozsdaképződést a tankon belül megakadályozzuk. Zárjuk el a benzincsapot, és eresszük le az úszóból a benzint. Ezután nem marad a karburátorban benzin, és nem „ragadhat le” a tél folyamán semmiféle uszadék vagy más anyag a résekbe. Ezt elérhetjük a motor járatásával is, ha előtte elzártuk a benzincsapot. A megoldás hátránya, hogy tavasszal legalább 3-5 percet kell járatni az indítómotort, mire az üzemanyag ismét a karburátoron keresztül a motorba jut. Ekkor ügyeljünk arra, hogy ne égessük le az indítómotort, várjuk a benzincsap megengedése után, és tartsunk szüneteket az indításkor.
  • A gumik nyomását emeljük fel kb. 3 bar-ra, hogy tavasszal ne ezzel kelljen kezdeni az üzembe-helyezést. Így még mindig marad elegendő levegő az induláshoz. Egy darab fatuskót tegyünk a motorblokk alá (vagy hasonló valamit) és állítsuk fel úgy a gépet, hogy a kerekek nem érintkezzenek a földdel.
  • A hátsó rugószár fémes részét permetezzük be olajjal - korrózióvédelemből. A gumiharangot elöl a villákon alul oldjuk meg és toljuk fel a száron. A fémcsövet tisztítsuk meg és spricceljük be olajjal. Ez egyrészről korrózióvédelemből, másrészt a porleválasztó gyűrű és tömítés kenése miatt jó. A gumiharmonikát ismét rögzítsük.
  • Az alumínium szerelvényeket (pl. motorblokk) alumínium-ápolóval tisztítsuk meg majd kis gépolajjal spricceljük be hogy az oxidációt elkerüljük. A garázs is lehet nedves a télen.
  • Emiatt olajos ronggyal tömítsük el a kipufogó végeket.
  • Szereljük ki az akkumulátort. A leszerelésnél először a negatív pólust szereljük le, és utána a pozitívat. Visszaszereléskor először a pozitívat szereljük be utána csak a negatívat. Az akkumulátort tárolás előtt ellenőrizzük a folyadékszintjét, töltsük fel teljesen desztillált vízzel, majd elektromosan és száraz helyen őrizzük meg. Ideális lenne ún. készenléti eszköz, amely az akkumulátort időközönként kisüti és újra feltölti.
  • Aki teheti, fújja be a gumit, gumielemeket majd a motort szilikon spray-el, majd letakarhatjuk a járgányt.

A betakaráskor ne legyünk szomorúak mert „a következő nyár biztosan újra eljön”!

Aki pedig nem bírja ki addig az menjen egyszerűen Afrikába...

Statisztika

59539 hozzászólás, 299 téma

Legnépszerűbb téma: Nappali

Legpörgőbb téma: Vízpumpa és annak ja...

felhasználó

Legújabb felhasználó:

Látogatók összesen: 


Felhőkép

Kedvezményes vásárlás minden TA tulajdonosnak.