Gyújtógyertya

Fordította: Zámbó Gábor

Általános tudnivalók

A Transalp négy gyújtógyertyáját minden 6.000 km-ként ellenőrizni és minden 12.000 km-ként cserélni kell. A továbbiakban a be,- és kiszerelés folyamatát írjuk le, pontokba foglalva. Továbbá néhány fontos tudnivalót állítottunk össze a gyújtógyertyához.

Gyújtógyertya-csere

  • Oldalburkolatot az ülés alatt és az ülést szereljük le.
  • Első oldalburkolatokat is szereljük le.
  • A hátsó hengereknél baloldalt kívül és jobboldalt húzzuk le a gyertyapipát (csak a pipát húzzuk) és csavarjuk ki a gyertyát.
  • Az első hengereknél jobboldalt kívül és előröl és balról a gyertyapipát húzzuk le (mint hátul) és csavarjuk ki a gyújtógyertyát. Az első gyertyánál figyeljük arra, hogy a gyertyakulcs (az eredeti kulcs a legjobb a motor szerszámkészletéből) ne nyomjuk össze a hűtőlamellákat.
  • A gyertyafej színének őzbarnának kell lennie. Ha ez fehér vagy hamuszürke, akkor a porlasztó kevés üzemanyagot szállít, ha sötétbarna és fekete, akkor az üzemanyag/levegő aránya túlságosan nagy. Ezt egyébként a túlságosan elszennyezett légszűrő is előidézheti. A feketén égett és nedvesen csillogó fej arra utal, hogy kopott szeleptányér-ülés vagy elhasznált dugattyúgyűrű van a motorban, amelynek köszönhetően az olaj az égéstérbe jut. Közelebbi adatokat a gyertyafej égési felületéről alul találhatunk.
  • Rézkefével tisztítsuk meg a gyújtógyertya-fejet, majd a szigetelést vizsgáljuk meg, hogy nincsenek rajta repedések. A gyertya alátétgyűrűjén legyen elegendő feltámaszkodó felület.
  • Hézagmérővel mérjük meg az elektóda-távolságot. A helyes érték 0,8 - 0,9 mm lehet. A test-elektróda szükséges esetben kis ütéssel utánhajlítható.
  • A gyújtógyertyát érzéssel csavarjuk be, ameddig lehetséges lehetőleg kézzel. A ferdén becsavart gyertya könnyen elbarmolja a lágy alumínium hengerfejblokkot, már egy elforgatás után is. A menet utánvágása nem egyszerű feladat.
  • Csak a gyertya biztos megfogatásakor használjuk a gyertyakulcsot, de ekkor is érzéssel (14 Nm).

E leírás készítője egész évben motorral jár. Korábbi túrákon Észak-Afrikában is volt Transalppal, és az a véleménye, hogy az eredeti gyári standard gyertya megfelelő minden környezeti körülményhez, méghozzá probléma nélkül. Az, hogy minden egyes hőmérséklet-változáskor a gyújtógyertyát cseréljük, nem tűnik célszerűnek egy túraenduro esetében.

Általános adatok a gyújtógyertyához

(Köszönettel tartozunk a Bosch cégnek az információért)

A gyújtógyertyával szemben támasztott követelmények:

A gyertya az egyik "életfontosságú" eleme a benzinmotoros járműveknek. Legjobban ez az elem határozza meg a motor optimális teljesítményét és biztos üzemét. Különösen érvényes ez az újabb motorvezérlésekre, amelyeknél a gyújtógyertya és annak speciális kivitele sokkal fontosabb, mint korábban.

Villamos követelmények

Működőképesség magas hőmérséklet és gyújtófeszültség esetén (kb. 40.000 Voltig). Nagy szigetelési biztonság 1.000 °C hőmérséklet esetén is.

Mechanikai követelmények

Ellenállóképessé oszcilláló erőkkel szemben. Az égéstérben 100 bar nyomás is lehet, ezért nagymértékű mechanikai szilárdságú kell legyen.

Kémiai követelmények

Ellenálló képesség az égéstérben zajló vegyi folyamatok elviselésére és az agresszív salakanyagokkal szemben.

Hőszilárdsági követelmények

Termikus-sokk (vagy hő-sokk) igénybevétel (forró gázok – hideg beszívott keverék). A szigetelő jó hőelvezetőnek kell lennie a biztos üzem érdekében.

A gyertya feladatai

A gyertya feladata, hogy a gyújtótekercs által előállított nagyfeszültséget az égéstérbe vezesse és az ott elegyedett és összenyomott levegő-üzemanyag keveréket az elektródák közötti szikrával berobbantsa.

Hőérték

A hőérték gyertyának az a jellemzője, amely a hőleadási és felvételi képességről ad számszerű értéket. Az égéstérben a hőbevitel mértéke mindig a motor típusától függ. A hőérték azért is fontos, mert a motornak egyrészről egy bizonyos hőmérsékletet el kell érnie (szabad égés), hogy az ismert "elkormolódást" és ezzel együtt a gyújtáskimaradást elkerüljük, másrészről a másik hőmérséklethatárt az égéstérben nem szabad túllépni (izzás), hogy az öngyulladást elkerüljük. Ez okokból kifolyólag a - megadott motorteljesítménytől függő – gyertya munkahőmérsékletet (üzemi hőmérséklettartományt) konstruktív módon megfelelő határok között kell tartani.

A gyertya hőértéke a hőérték-mérőszám alapján van meghatározva és illenie kell a motor karakterisztikájához. A hőérték-mérőszám része a Bosch-gyújtógyertya-típuskatalógusnak.

  • Alacsony szám (pl. 2 - 4) "hideg" gyújtógyertyára utal, tehát kicsiny hőfelvétel - meleg motorok számára (pl. Ferrari).
  • Magas mérőszámok (pl. 7 - 10) "meleg" gyújtógyertyára utalnak, azaz magas hőfelvételi képesség hideg motorok számára (pl. VW bogár).

Gyújtógyertya-kisokos

Normál állapot

A szigetelő-láb szürkésen fehér- ill. szürkéssárgától őzbarna színű. Az elektróda magassága nem változott, eredeti állapotban van. A gyertya hőértéke helyesen lett megválasztva. Nincs szükségtelen hőterhelés.

A keverékképzés és a gyújtásbeállítás kifogástalan, a motor állapota rendben van.

Kormos

szigetelőláb, elektróda és a gyújtógyertya háza bársonyszerű, fekete korommal van bevonva.

Okok: rossz keverék-beállítás: a keverék túlságosan dús, a légszűrő elkoszolódva, rossz szivató. A motort túlnyomó mértékben rövid szakaszon használják. A gyertya hőértéke túl magas.

Hatás: az átjutó kóboráram miatt a motor rosszul indul hidegen, és köhögve jár. Ekkor elégetlen üzemanyag juthat a katalizátorba és azt károsíthatja.

Elhárítás: a keverék-beállítást és a szívatót pontosan állítsuk be, légszűrőt megvizsgálni.

Olajos

szigetelőláb, elektróda és gyújtógyertya-ház fekete olajbevonatot kapott

Okok: túlságosan sok olaj jut az égéstérbe, az olajszint magas, kopott olajlehúzó gyűrű a dugattyún, kopott henger és szelepülés.

Hatás: gyújtás kimaradása, sőt a gyertya rövidzárlata, teljes leállás.

Elhárítás: motor felújítása, helyes üzemanyag-olajkeverék beállítása, gyújtógyertya-csere.

Glazúrképződés – bevonat a gyertyán

Szigetelőláb több helyen barnássárga bevonatot kapott amely átmehet zöldbe is.

Okok: adalékok a benzinben és a motorolajban hamuszínű lerakódásokat képezhetnek.

Hatás: a motor hirtelen teljes megterhelésekor ezek elpárolognak és villamosan vezetővé válnak.

Elhárítás: üzemanyag típusát helyesen megválasztani, új gyújtógyertyát beszerelni.

Lerakódás

Erős lerakódások a szigetelőlábon olaj,- és üzemanyag-adalékokból a testelektódán. Salakhoz hasonló lerakódások (elszenesedett olaj).

Okok: olyan ötvözött elemek, különösen az olajban lévők, amelyeknek égési maradványai lehetnek, elsősorban az égéstérben és a gyújtógyertyán rakódhatnak le.

Hatás: öngyulladáshoz vezethet, mert a gyertyafej folyamatosan izzik, teljesítményveszteség és a motor károsodása a következmény.

Elhárítás: motorbeállítást átvizsgálni. Új gyújtógyertyát beszerelni, talán olaj-gyártó váltása.

Elégett középelektróda

a középelektróda elégett, felhólyagzott, szivacsos, elgyengült szigetelőláb.

Okok: túlzott hőterhelés folyamatos izzás következtében, pl. túl korai gyújtás, égési salakanyag maradék az égéstérben, hibás szelepek, rossz gyújtáselosztó, elégtelen üzemanyag-minőség, esetleg a hőérték túlságosan alacsony, a gyertya nincsen jól meghúzva.

Hatás: gyújtáskimaradás, teljesítményvesztés (károsodott motor).

Elhárítás: motort, gyújtást, keverékképzést, és a gyújtógyertya meghúzását átvizsgálni. Új gyújtógyertyát helyesen megválasztott hőértékkel kell beszerelni.

Elégett elektródák

Feketén, karfiolszerűen kinéző elektródák. Esetleges kicsapódás idegen anyagokból.

Okok: fokozott termikus igénybevétel izzó gyertyafej miatt, pl. túl korai gyújtás, égési salakanyag maradék az égéstérben, hibás szelepek, rossz gyújtáselosztó, elégtelen üzemanyag-minőség, esetleg a hőérték túlságosan alacsony, a gyertya nincsen jól meghúzva.

Hatás: a teljes megállás előtt (károsodott motor) teljesítményvesztés észlelhető.

Elhárítás: motort, gyújtást, keverékképzést, és a gyújtógyertya meghúzását átvizsgálni. Új gyújtógyertyát helyesen megválasztott hőértékkel kell beszerelni.

Elektródák erős kopása

A középső- vagy/és testelektródán látható anyagcsökkenés van.

Okok: agresszív üzemanyagtípus és olajadalék. Kedvezőtlen áramlási jelenségek az égéstérben a lerakódások miatt. Kopogó motor, nagy hőterhelés.

Hatása: gyújtás kimaradás, különösen gyorsuláskor (a gyújtófeszültség a megnőtt elektróda-távolsághoz nem kielégítő). Rossz indítás.

Elhárítás: új gyújtógyertya beszerelése.

Szigetelőláb törése

kitöredezések a szigetelőlábból

Okok: mechanikai károsodás nem megfelelő beszerelés miatt. Kezdeti állapotában hajszálrepedésként jelentkezik. Végső esetben a középelektróda és a szigetelőláb közötti különböző lerakódások miatt – különösen túlhasználatkor – a szigetelő lerobbanhat a fejről. Kopogó motor.

Hatása: gyújtáskimaradás, a gyújtószikra olyan helyen képződik, ahol, ahol a friss keverék nem éri el.

Elhárítás: új gyújtógyertya beszerelése.

Tanács:

A fent leírt példák csak a 4-ütemű motorokra érvényesek. Részben olyan szempontokat is megadtunk, amelyek csak az autómotorokra érvényesek, pl. utalás az elosztóra. A gyertyafej képének analizálása előtt több km-en keresztül járassuk a motort közepes teljesítménytartományban, különben lerakódhat a korom. A motort hosszabb ideig üresjáraton járatni a gyertya kiszerelése előtt, - ez különösen hideg motorra érvényes - szintén kormos gyújtógyertyát eredményezhet.

Statisztika

59586 hozzászólás, 300 téma

Legnépszerűbb téma: Nappali

Legpörgőbb téma: Adok-veszek

felhasználó

Legújabb felhasználó:

Látogatók összesen: 


Felhőkép

Kedvezményes vásárlás minden TA tulajdonosnak.