A teleszkópolaj cseréje és futóműállítás

Miért kell a teleszkópolajat cserélni?

A karbantartási terv szerint az első,- és hátsókerék felfüggesztést minden 12.000 km-ként kell megvizsgálni, szükséges esetben be kell állítani ill. cserélni. Különösen kemény igénybevétel esetén (hosszú utakon sok terepmotorozással, verseny, ...) a teleszkópolajat tapasztalatom szerint 20.000 km-ként cserélni kell. Ha különböző tartozékokat építünk vagy szerelünk a motorra is ajánlatos az olaj cseréje a teleszkóp gyártójának adatai szerint. Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy mindegyik progresszív karakterisztikájú teleszkópvilla jobb, mint a Honda-eredeti és a választék is bőséges: Wilbers Technoflex (azonos: Polo HiQ-val), WhitePower (azonos: Baehr-ral), Oehlins, Wirth. Mindez az ízlés és pénztárca kérdése.

Előkészítő munkák

Először is biztos támaszt kell keresni a gép számára mégpedig úgy, hogy az első kerék szabadon foroghasson. Még egyszerűbb, ha mindkét kerék a levegőben van. Akinek nincs szerelőállványa, az fogjon egy üres WC-tartályt, állítsa a motort le az oldaltámasszal bal oldalára, és tegye a tartály középre a vázkeret alá. Kis kitámasztással a motor így első osztályúan áll.

Az olaj leeresztése

Akinek PD06-os motorja van (1996-ig gyártották) annak annyival könnyebb, hogy a villa hátsó oldalán kis 10-es csavar van, amelyen keresztül a teleszkópolaj leereszthető. Azok a PD10 tulajdonosok akik kézügyességgel rendelkeznek a villa meg nem munkált részein lyukat fúrhatnak, ebbe menetet vághatnak és így kialakíthatják a kieresztő-nyílást. Figyelem, aki itt nem tudja pontosan mit csinál, tönkreteheti a teljes merülőcsövet!

Alaposabb megoldás és a PD10-hez alapvetően szükséges, hogy a leeresztés a felső villatömítésen keresztül történjék.

Ehhez ki kell szerelni az első kereket, a sárhányót stabilizátorral együtt, és a féknyergeket. A felső és alsó villa-szorítókengyel oldása után a teleszkóp szárból lefelé kihúzható az alsó rész.

Villát felül meg kell bontani, egymás után: alátétlemezt, feszítőhüvelyt, előfeszító-hüvelyt, villarugót eltávolítani. A felnyitott villát meg kell fordítani, és a teleszkópolajat alkalmas tárolóedényben (min. 1,5 liter) kell felfogni. Kis pumpálásra még a merülőcső alsó részén megmaradó olaj-mennyiség is biztosan ki fog folyni.

Összeszerelés

A villaszárba vissza kell helyeni az alsó részt, és friss teleszkópolajjal kell megtölteni. A gyárban a PD06 és a PD10 típusokat villánként 549 cm3 5W típusú teleszkópolajal töltötték fel. Az RD10/RD11 típusokban villánként 542 cm3 (azonos minőségű) olaj van. Progresszív villarugók esetében minden esetben kövessük a gyártó előírásait. Egy-két esetben – gyártótól és modelltől függően – a progresszív rugók beépítése miatt az előfeszítőhüvelyre nincs szükség. Leggyakrabban más olajminőség alkalmazását is (legtöbbször 10W) ajánlhatják. A betöltött menyiség ill. a légpárna adatai változnak a gyártótól függően. Tehát először feltétlenül el kell olvasni a beépítési útmutatót és csak utána nekiállni a szerelésnek! A villa kimérése összenyomott teleszkóppal rugók és hüvely nélkül értendő! Mellékesen: a progresszív villarugó beépítése bejelentésköteles (Németországban), Magyarországon nem.

Futóműbeálítás

Nagyon sok esélyt sajnos ezen a helyen a Transalp nem ad – összehasonlítva más modern szupersport motorokkal vagy crossmotorokkal. Mégis, egy pár paramétert nagyon jól tudunk befolyásolni. Általánosan érvényes szabály itt nincs, mivel mindegyik motoros más paraméterekkel rendelkezik és a futómű beállításai a kényelmestől a szuperkeményig változhatnak.

Általánosan érvényes azért:

A negatív rugóutat lényegesen befolyásolja az előfeszítőperselyek alkalmazása. Alapvetően a statikus rugóút egyenlő - tehát a teljesen kitolt villa és a motor önsúlyától betolt villa közötti távolságal, amely kb. 30-35 mm kell legyen. A dinamikus rugóút maximális értéke a motor rugóútjának 1/3-a lehet. Ez a Transalp esetében tehát 200 mm 1/3-a, azaz kb. 67 mm. A dinamikus rugóút egyenlő a teljesen kiengedett villavég és a motor+motoros önsúlyától benyomott villavég közötti távolsággal. Ennek méréséhez ajánlatos a felső teleszkóphídat és a tengelyt mint fixpont tekinteni, és a hosszúságot a két pont között (a három leírt állapotban) megállapítani:

  • teljesen kirugózott (a fennt nevezett tartályon),
  • saját kerekeken állva (negatív rugóút statikus) és
  • (egyszerűen második emberrel, aki mér) saját kerekeken állva és ülő motorossal.

A rugózás keménysége lényegében a villarugózás diagramjáról függ. Kismértékben ezenfelül az olajmennyiségtől is. Több olaj a rendszerben egy gyenge kivitelű rugót sosem tud kompenzálni! Ökölszabály: minél nagyobb az olajmennnyiség (másképpen: minél kisebb a megmaradó légpárna) annál keményebb lesz a teleszkóp. Az olaj, mint folyadék nem komprimálható, ellentétben a levegővel (végy egyszerűen egy fecskendőt, egyszer töltsd meg egyszer levegővel majd töltsd meg olajjal, a különbség érezhető ha megpróbálod összenyomni. Levegőnél egyszerű, olajnál lehetetlen).

Egy másik paraméter az olajviszkozitás. Ezzel a be,- és kirugózás állítható és (lengéscsillapítás) befolyásolható. Ökölszabály itt: minél nagyobb a „W-szám” annál sűrűbb az olaj, annál csillapítottabb a villa.

Aki mélyebben a futóműbeállítás rejtelmeibe szeretne pillantani, annak ajánljuk Benny Wilbers futómű-pecialista és a német kiadású MOTORRAD szerkesztőjének - Mini Koch - könyvét. Közvetlenül a Technoflex kiadótól szerezhető be. Azért, hogy ésszerű eredményeket kapjunk a változatáskor, mindig csak egy paramétert változtassunk meg és ezeket a változatasásokat mindig jegyezzük fel.

Elviekben a fenti szabályok a hátsó rugózásra is érvényesek. Itt azonban a rugóstagnál a szériamotoron még kevesebb beállítási lehetőség van, mint a teleszkópnál. Hogy itt konkrétan megnevezzük miról van szó: a negatív rugóúton kívül, amely az előfeszítést állítja nincs más beállítási lehetőség. Még az olyan közismerten híresztelt vélemény: "...a nagyobb előfeszítés a futóművet feszesebbé teszi..." motoros pletyka csupán! A rugó jellegörbéjével sem a nyomó, sem a húzócsillapítás nem állítható, mindig az marad, még ha erősebbre is állítjuk. Csak a tartozékrugólábon van lehetőség nyomó,- és húzócsillapítást manipulálni

Statisztika

59538 hozzászólás, 299 téma

Legnépszerűbb téma: Nappali

Legpörgőbb téma: 2024. Évadnyitó Nová...

felhasználó

Legújabb felhasználó:

Látogatók összesen: 


Felhőkép

Kedvezményes vásárlás minden TA tulajdonosnak.