Olajcsere

Általános bevezetés

A motorolaj egy üzemanyag-fajta, amelynek sokoldalú feladata van: kenés, hűtés, tömítés, tisztítás, erőátvitel, kosz leválasztása és elszállítása és mindezt meglehetősen széles hőmérséklettartományban, hideg és magas hőmérsékletnél egészen 160°C-ig. Ez mutatja, hogy miért olyan fontos a rendszeres motorolajszint ellenőrzése és természetesen a csere. Normál üzemben a Transalp minden 12.000 km után de legalább egyszer évente motorolaj-cserét kell kapjon. Nagyobb igénybevétel esetén pl. terepmotorozáskor stb., ennek megfelelően gyakrabban.

A Transalp rendes ásványi motorolajjal üzemeltethető, pl. 20W-40. Téli üzemben inkább ajánlatos a 10W-40, nagy melegben inkább a 20W-50 a jó. A motorolajnak a Transalpban a hajtást is kennie kell, ezért nagyobb igénybevételnek van kitéve mint a tiszta motorolaj. Természetesen egy olcsóbb olaj is megteszi a magáét, azonban gyakrabban kell cserélni. Egy kicsivel már jobb motorolaj jobban ellenáll a nyíróerőknek, amelyek elsősorban a hajtásházban lépnek fel és a kenőfilm sem válik le a felületről még magas hőmérsékletnél sem. A drága motorolaj a megtett kilóméter­teljesítmény szempontjából nézve a legolcsóbb, azaz nem kell minden fillért feltétlenül ezen az anyagon spórolni. A szintetikus motorolaj használata azonban nem feltétel.

Minden olajcserénél a szűrőt is cserélni kell. A szűrő feladata a kis részecskék olajból való kiszűrése, és ezzel a motorolaj tisztítása.

Ha többet akarsz megtudni a motorolajról, kattints ide (német nyelvű oldal)!

Olajcsere pontokban

  • A régi motorolajnak üzemi hőmérsékleten kell lennie, hogy az esetlegesen lekopott finom részecskék ússzanak az olajban.
  • A motort állítsuk az oldaltámaszra, ekkor a leeresztőcsavar a baloldalt lenn található, így gyorsabban kifolyik az olaj.
  • A motorvédő műanyag deklit vegyük le, és tegyünk alkalmas tartályt alá, legalább 3 literes űrtartalommal.
  • A tartály alá tegyünk olyan anyagot, amely az esetlegesen melléömlő olajat felszívja (újságot, nagyobb rongyot)
  • Készítsünk elő rongyot ha kezünkre vagy szerszámra ömlene legyen kéznél.
  • Csavarjuk ki a motorolaj leeresztőcsavart (17-es).
    Vigyázat: a forró motorolaj szinte kilő az ujj leforrázható vele. Várjuk amíg a motorolaj teljesen kifolyik.
  • A leeresztőcsavart csavarjuk vissza új alumínium vagy rézalátéttel. Meghúzási nyomaték 30-40 Nm.
  • Most tegyük a felfogótartályunkat a motorolaj-szűrő alá. A szűrő kitekeréséhez a következő módok kínálkoznak:
    • Gurtnival: fokozatmentesen állítható feszítőgurtnit tekerünk a szűrő köré, megfeszítjük az őznit és a karral eltekerjük a szűrőt,. Ekkor a gurtni megfeszül, és rántás nélkül tudjuk kitekerni a szűrőt.
    • Kulccsal: hátulról és alulról speciális kulcsot teszünk a szűrőre. A Transalpnál ez meglehetősen nehéz mutatvány, mert kevés a hely racsnis fej lecsavaráshoz. Ezt egyébként a motorblokk és a keret közé kell beerőltetni és a szűrőre feltenni. Segíthet ha középállványra tesszük a motort, vagy felfüggesztjük a vázat. Így a racsnis kulccsal a szűrő letekerhető.
    • Erőszakosan. Vegyünk egy erős rövidszárú csavarhúzót és üssük át a szűrő hátsó részét valahol majd fordítsuk el. Ez a legbiztosabb módja az ujj összeégetésének és a szűrőmenet tönkretételének, de óvatos munkavégzés esetén azért működik.
  • Azt a felületet, ahol a motorblokk menete a szűrővel érintkezik tisztítsuk meg és az új motorolaj szűrő menetét kenjük be motorolajjal majd csavarjuk fel a szűrőt kézzel.
    Fontos: a motorolaj szűrőt nem szabad szerszámmal ráhúzni, hanem csak kézzel!
  • Töltsük be az új motorolajat. Ennek mennyisége szűrőcserével 2,6 liter, e nélkül (ez legyen inkább a kivétel) 2,4 liter.
  • Indítsuk el a motort, rövid ideig hagyjuk üresjáraton és állítsuk le ezután. Kb. 2 perc után mérjük meg az olajszintet a mércével úgy, hogy az nincs becsavarva, csak ül a menetperemen. A motorolaj szintje ekkor a felső jelölésnél kell legyen.
    Fontos: az olajszint mérésekor a motornak függőlegesen kell állnia, tehát a középállványon. Akinek ez nincs, az választhat, hogy a motort egy kézzel egyensúlyozza, vagy más segítségével oldja meg a problémát!
  • Amikor a fáradt motorolajat és szűrőt kidobjuk, gondoljunk a környezetvédelemre is. A benzinkutaknál és a vásárlás helyén az eladó kötelezett a visszavételre!

Statisztika

59585 hozzászólás, 300 téma

Legnépszerűbb téma: Nappali

Legpörgőbb téma: Vadlány túra - május...

felhasználó

Legújabb felhasználó:

Látogatók összesen: 


Felhőkép

Kedvezményes vásárlás minden TA tulajdonosnak.