Szelephézag állítás

Általános bevezetés

Azért, hogy a szelep az égéstérben minden üzemi hőmérsékleten tömítve zárjon a himba és a szelep között bizonyos mértékű játéknak kell lennie. Ezt a játékot a Transalp esetében minden 12.000 km-ként ellenőrizni kell és szükség esetén be kell állítani.

Túl nagy szelephézagnál lebeg szelep és visszacsap a szelepülésre azaz deformálódhat és az ülés már nem tud tökéletesen zárni ezután. A következmény kompresszió veszteségben és csökkent teljesítményben jelentkezik.

Ha szelepjáték túlságosan kicsi, akkor a hőtágulás következtében a szelepzár nem tud teljesen zárni. A szeleptányér nem tudja elvezetni a szelepülésen keresztül a hőt a hengerfejbe, túlságosan felmelegedik és le is szakadhat, ami természetesen az egész égésteret tönkreteheti. Mivel a túlságosan kicsi szelepjáték nehezen fedezhető fel a motor járásából, a régi szabály érvényes, az a szelep amelyik hallhatóan nyit és zár, nem ég át.

Általánosan a szelepjátékot hideg motornál kell beállítani (35°C alatt). Ezzel az esetleges hőtágulás nem folyásolja be a beállított játékot.

Megjegyzés!

Mielőtt a porlasztón állítanánk, előtte mindenképpen ellenőrizzük a szelepjátékot és a gyertyák állapotát. Ha először a porlasztót állítjuk be és csak után a játékot, akkor a beállításunk nem ért semmit, kezdhetjük újra előröl.

A szelepjáték a Transalp évjáratától függ. Az 1989-től gyártott modelleknél ugyanis megváltoztatták a szelep kialakítását, amelyhez nagyobb szelepjátékot kell beállítani. Figyelni kell azonban arra, hogy 1989-től kb. a 90-es évek közepéig sok amerikai modellt re-importáltak európába így németországba is. Annak ellenére, hogy a motorok az 1989-es évjárathoz tartoznak, a szelep kialakítása azonos a 87-ben és 88-ban gyártott modellekével és ennek megfelelően kell azt beállítani!

A szelep beállítása főbb pontokban

  • Oldalburkolatot, majd ülést levenni és a tankot leszerelni.
  • Légszűrő-átvezetést porlasztó és a légszűrőszekrény között leszerelni.
  • Szelepfedelet leszerelni a beömlési oldalon- (egyenként 2 csavar 8-as méretben) és a kipufogó-oldalon (1 db 24-es csavar).
    Vigyázat: a szelepfedél környezetét előtte tisztítsuk meg, ne jusson kosz a szelepre!
  • A motor bal oldalán a forgattyús tengelynél található tetőt (belső kulcsnyílású, 10-es) és a kémlelőnyílás tetejét felette (belső kulcsnyílású, 6-os) kulccsal szedjük le.
  • Egy 17 mm kulcsnyílású fejjel, kis hosszabbítással és racsnis karral forgattyústengelyt - a két nyílás közül a nagyobbikkal - balra tudjuk forgatni. A szelepjáték ellenőrzéséhez az első hengereknél a lendítőkereket fordítsuk az óramutató járásával ellentétesen, egészen addig, míg a kémlelőnyíláson az "FT"-jelölés a motorblokk jelölésével megegyező pozícióba nem jut. Figyelem, a dugattyú csak minden második fordulás után van a munkaütem „felső holtpontjában“ (FHP). Legjobb, ha ujjainkkal kontrolláljuk, hogy az aktuális henger minden emeltyűjénél van játék (vagyis szelepjáték). Ha nincs, akkor még eggyel tovább fordítsunk rajta. Ha van, akkor forgattyústengely és bütykös tengely helyesen állnak egymáshoz viszonyítva és a szelep ellenőrizhető.
    TIPP: A forgattyús tengelyt könnyebben tudjuk mozgatni, ha legalább hengerfejenként egy gyertyát kicsavarunk. A dugattyú így nem nyomja össze a levegőt a henger végében, nincs ellenállás.
  • Hézagmérőt a megfelelő mérettel toljuk be a szelep és az emeltyű közé, majd húzzuk ki, ezt ismételjük meg. A sablonnak könnyen – kis ellenállással azért – kell mozognia. Ha a játék túl kicsi vagy túl nagy, a beállító csavarhoz tartozó ellenanyát oldjuk, majd a magát csavart is értelemszerűen oldjuk, vagy húzzuk. Ezután az ellenanyát ismét húzzuk rá a csavarra (23 Nm, erős kézzel is rendben van). Hengerenként két beömlőszelep és egy kiömlőszelep van!
  • Ha csak az első kiömlőszelepet állítjuk be akkor a jobboldali hűtő oldalsó és középső (előröl hozzáférhető) rögzítő­csavarját kell kicsavarni. Ekkor a hűtő hátranyomható és jobban hozzáférünk a beállító csavarhoz.
  • A hátsó hengereknél a szelepjáték ellenőrzése és beállítása hasonló módon történik, mint az elsőknél. De a hátsó henger FHP-állásához az "RT"-jelölést újra be kell állítanunk a blokkhoz, mert ez más az első és hátsó hengernél.
  • Az összeszerelés előtt a szelepfedelen a tömítófelületeket tisztítsuk meg és ellenőrizzük nem károsodtak-e. A csavarokat lehetőség szerint minél tovább csavarjuk be kézzel hogy a nehezen hozzáférhető helyeken nem tegyük tönkre a menetet. A kiömlőszelep fedelét csak óvatosan húzzuk rá, mert alumíniumból készült és könnyen megszakad.
  • Mindkét kémlelőnyílás fedelén lévő menetet és az O-gyűrűket tisztítsuk meg és szerelés előtt kissé zsírozzuk meg. Ezt a fedelet is csak kézzel húzzuk rá.
  • Levegőcsatlakozást tegyük a porlasztóra. Vizsgáljuk meg, jól ül-e a porlasztótorkon és a légszűrő-szekrényen (kissé babra munka). Ha itt tömítetlen a rendszer, akkor itt közvetlenül juthat szűretlen levegő porlasztóba, ami koszolódást vagy legrosszabb esetben a porlasztó vagy henger tönkremenetelét okozhatja.
  • Tankot, ülést és oldalburkolatot ismét szereljük vissza.
  • A próbamenet után a szeleptető tömítését ellenőrizzük.

Statisztika

59585 hozzászólás, 300 téma

Legnépszerűbb téma: Nappali

Legpörgőbb téma: Vadlány túra - május...

felhasználó

Legújabb felhasználó:

Látogatók összesen: 


Felhőkép

Kedvezményes vásárlás minden TA tulajdonosnak.