Gumiabroncsok

Általános információk

Ezen az oldalon néhány általános jellegű információt foglaltunk össze a gumiabroncsokról - motorokhoz. A méretjelöléstől a különböző indexekig mindent megtaláltok itt.

Gumiméret

Az első Transalpok (PD06-modell) elöl 90/90-21 54S, hátul pedig 130/80-17 65S gumikkal futottak.

Az 1996-os évjárattól (ekkor már Olaszországban gyártották a motorokat) valaki arra az elhatározásra jutott, hogy a hátsó kerék extrém berugózása a kipufogót súrolhatja, ezért a gumi szélességét 120/90-17-re csökkentették, de ezt csak diagonál guminál. A radiál gumiknál (amelyek nem alkalmasak terepre, tehát nagy berugózás kizárva – vagy hasonlóképpen lehetne indokolni) ez a méret 130/80R17 65S (ahol "R" kimondottan radiált jelent) található a papírokban. A 2000. évtől és az RD-modelleken teljesen eltűnt a radiál gumi, ezzel a 130-as gumiszélesség is a járműpapírokról.

Egy példa alapján magyarázzuk el, hogyan tevődik össze a gumi jelölése, vegyük tehát a 90/90-21 54S és 130/80R17 65H típusokat:

A gumin található kódok magyarázata:

Első gumi:

Sebesség

A gumi nagysága csak egy – de fontos – kritériuma az engedélyezett sebességnek. További kritérium a legnagyobb menetsebesség, amelyre a gumi engedélyezve van. A megengedett sebességosztály a méretjelölés és a terhelési osztály után található , pl. 130/80-17 65S.

Az "S" jelöli itt a sebesség osztályt. Ez az adat a német járműpapírokon a 20-23. sorban találhatók. A Transalp esetében a sebességosztály "S" (180 km/h-ig).

Némely gumi esetében több különböző sebességosztállyal is találkozhatunk, például a Continental TKC80 típus a 90/90-21 méretben S kategóriában (180 km/h-ig), de létezik T (190 km/h-ig) és H is (210 km/h-ig). A járműpapírokban található sebesség index lényegében a minimálisan megkövetelt feltétel. Magasabb indexű gumikat probléma nélkül szerelhetünk a motorra. Alacsonyabb osztályú gumik nem megengedettek.

Kivételt képez az M+S-gumitípus, amelyek kimondottan téli gumikként engedélyezettek.

A sebességosztály besorolása a sebességhez

Terhelés

A megengedett legnagyobb menetsebesség mellett a gumi megengedett terhelése is fontos. A gumiknak a motor és utas tömegét (engedélyezett legnagyobb tömeg plusz biztonsági tartalék) hordani kell. Ahogy a sebességnél, itt is figyelni kell a járműpapírokon feltüntetett terhelési indexre, tehát magasabb osztály felszerelése engedélyezett. Alacsonyabb osztály természetesen nem.

A terhelési index (LI) értéke a gumi teherbíró képességéhez képest, kg-ban

Radiál-/diagonál gumik

A gumik felépítésénél alapvetően két változatot ismerünk: diagonál- és radiálgumit

Statisztika

59543 hozzászólás, 299 téma

Legnépszerűbb téma: Nappali

Legpörgőbb téma: Vízpumpa és annak ja...

felhasználó

Legújabb felhasználó:

Látogatók összesen: 


Felhőkép

Kedvezményes vásárlás minden TA tulajdonosnak.