1

Téma: GPS

Külön topikot nyitunk a GPS számára, mivel eléggé bonyolult eligazodni a készülékek között. Itt lehetőség nyílik a tesztek megosztására is.
Áthelyezésre kerülnek ide az eddig témához kapcsolódó hozzászólások.

2

Válasz: GPS

danyila
Mivel nekem nem járt Garmin a motorhoz, azt használom amim van.

Még nem volt meg a motorom, eljártam a burgmanosok weboldalára és rendezvényeire. A 2006-os évadnyitójukon a tombola főnyeremény volt egy MIO gps. Azt nyertem meg. 
A sors fintora, hogy azért mentem el akkor erre a rendezvényre, hogy kipróbáljak egy 400-ast. És a sikeres próba után befizessek egy új K7-esre a következő héten. Egy K4-est próbáltam ki. Szólóban és utassal is.
Nem tetszett. Főleg utassal. Le is mondtam a nagy robogókról örökre.
A GPS viszont megmaradt, és ez a MIO nem vízálló. Így a motoron való elhelyezése okozott némi gondot. A gyári konzolja túl hosszú. Motorra nem jó.
Végül aztán sikerült beszereznem egy ilyen rövid és állítható fajtát. Azóta ezt használom. A szélvédőre tapad. Igaz kicsit belelóg a műszerfalba, de fontosabb az esőálló elhelyezés. A madzag ami látható, az a biztosítás. Egyszer terepen lerázódott és csak azért nem esett le, mert a töltőzsinór megtartotta. A zsinór nem biztonságos és nem is ilyen célra való. Ezért ezt a megoldást választottam. Nem túl esztétikus, de praktikus.

Shrek
A lényeg, hogy működjön.
A motoromhoz én sem kaptam navit, mert az első szériában vásároltam és akkor még nem látták el a tulajokat ilyen finomságokkal sad
Viszont, jó áron (azt hittem) Vásároltam, egy hondás navit, ami majdnem megegyezik a Garmin zümo550-el.
Igazából meg is egyezik, csak a Honda tolt bele egy kis pluszt. Honda üzletek listája, meg egy saját szoftvert.
Nem tudom, ki, hogy van vele, de nekem ez a harmadik készülékem 2 éven belül. Na nem azért mert sznob vagyok, hanem az előző kettő lefagyott és megadta magát. Pont tegnap vettem át, a harmadikat.
Nagy fájdalmam, hogy mindig előre készülök, így az összes nyárra tervezett nagyobb túra útvonala odaveszett sad
Garanciában cserélték nekem, de ami a nagy problémám, hogy a vásárlástól számított két éven belül, bármikor cserélik a készüléket, de a csere nem vonzza magával a két év újraindítását. Tehát, az első készülék vásárlásától számított idő lejárta előtt, akár egy nappal is cserélik a készüléket, majd ha az két nap múlva beszarik, azért már senki nem vállal garanciát. (remélem, érthető smile )
Egy ilyen árú készüléknél, ez egy kicsit nyomasztó. Nem kicsit sad
Na sebaj, remélem, ezzel az"újjal" sokáig barátságban leszünk, mert nagyon szeretem. Ügyes kis készülék és ami probléma felmerül az úton vele, az mind az én hülyeségemet tükrözi.
Ezeket leszámítva, nagyon elégedett vagyok a Garminnal és ha ne adj isten ez is elromlik, na nem ilyet, de Garmint fogok venni.
Mondjuk egy Zümo220-at.
Jópofa, kicsi és relatív, de megfizethető smile

TPB
Shrek!
Milyen swr tuning van a Hondás Zumoban?

Shrek
Ki az az swr??? smile
Vannak nálam hozzáértőbbek itt a fórumon. Remélem, hogy tudnak róla mit írni. Én annyit tudok, hogy rátöltötték a hondás üzleteket Európa szerte és valamit mókoltak a szoftverrel, mert a Garmin szoftver frissítésénél, nem tesz rá semmit, csak írja, hogy dolgozik. Ezután kiírja, hogy kész. Majd amikor megnézed a verziószámot, aminek nyilván másnak kéne lennie, mint 5 perccel azelőtt volt, kiírja ugyanazt a fost sad

TPB
Akkor hogy lehet frissíteni??
Hondánál lehet csak?

Shrek
Nemsokára erre is meglesz a válaszom, csak egy hét türelmet kérek smile

TPB
Köszi főni smile  smile  smile
Neked milyen masinád van, vagy ilyet akarsz venni?
Zumo 660
Tavaly vettem Zsifitől jóárasítva.

Shrek
A jó ár, mit jelent?
Nekem a 660, egy kicsit nagy. Nem akarok még egy információs kijelzővel ellátott  plexit venni, van már egy givi smile  smile  smile  smile

TPB
Modzso!
Ebben a Garminban milyen térképek vannak?

modzso
Naviguide, Topoguide Magyarországot adták hozzá.
Rátettem még turistautak, openmaps, openstreetmap térképeket.
Meg van még egy Horvátország topoguide is smile

TPB
Húú,akkor van lemaradásom! smile  smile Nekem most CNE,TopoMo.,NaviGuideMo.,Turista van rajta.
Openmapok nem kevernek be a Map Sourceban?
Topo Austria kellene nekem. wink

modzso
Openmap nekem jónak tűnik, a fullt raktam fel.
Topo Austriát szerintem érdemes megnézni a garmin.at-n hátha van letölthető verzió.
Kicsit kissebb felbontással mint a fizetős.

danyila
Van olyan GPS amire Google maps és annak útvonalterve tölthető? És működik is vele?

Lippi
Lajos!
Igaz nem én vagyok a legautentikusabb segítség ebben a kérdésben, mert nincs GPS-m, de találtam pár fórum beszélgetést ebben a témában.
Tudom, nem ez volt a kérdés, de a Google Earth programra rá ehet tölteni a bejárt útvonalat.(ezután lehet csinálni "repülő" bemutatót, ami egy videóhoz nagyon jól nézne ki.
Így kicsit viccesnek is tartanám ha ez visszafelé nem lenne igaz.

Így kerestem rá "can I download google maps to my gps?". Nekem kidobott egy fórumbeszélgetést, amiből nagy hirtelen az jött le, hogy van rá esély.
http://www.google.com/support/forum/p/m … &hl=en

Remélem igaz és tudtam is segíteni egy ici-picit. smile

modzso
Ha GPS nem is, de szerintem sok okostelefon tudja, böngészőben betölti a maps.google.com oldalt.
Viszont ehhez nem árt net kapcsolat.
Google Earth talán tud net nélküli használatot és talán van telefonos/pda-s verziója.

TPB
Van olyan GPS sisak kamera,amelyik maps googlera tud felv.útvonalat rajzolni tudtommal.
Garmin Map Source is átkapcsolható erre.

Lippi
van már Contour GPS, saját térkép vetítővel, amit akár a videóban is lehet látni

Mizi

danyila írta:

Van olyan GPS amire Google maps és annak útvonalterve tölthető? És működik is vele?

Ha a google maps-ben megjeleníted az útvonlalat, jobbra fönt rákattintasz a "Megtekintés a Google Earth programban"-ra, akkor letölt a gépedre egy *.kml fájlt. Lehet, hogy azt be lehet vinni valahogy a GPS-be?

danyila
Ezt kellene tovább nyomozni. melyik program ez? Mert a PDA-kra bizonyos határok közt több navigációs szoftver is telepíthető. Csak bírja a memória és a processzor.  És ezt a kml kiterjesztést melyik gps eszi meg?

Ugyanis az van, hogy albán gps navigáció esélytelen. Nincs benne egyetlen gps-ben - hez kapott térképek közt a részletes. Viszont a Goggle maps ragyogóan működik a tervezés. A Gooogle csak Boszniában nem Működik - de nem tudom miért. Ott viszont a GPS (MIO) tökéletes.

Azon agyaltam, hogy a Goggle Earton az útvonalat már megszerkesztettem és a kurzor ráhelyezhető bár hol, az útvonal bizonyos pontjaira. Főleg fontos elágazások adataira és lényeges pontokra - látnivalókra gondoltam. Ezek a GPS adatokból egy virtuális útvonal pontsorozat hozható létre. A papír alapján haladva és a gps koordinátákat összenézve a valósággal - el lehet dönteni hol mikor kell lefordulni, letérni jobbra vagy balra.

A napokban néztem az útvonalat a Goggle Eart programmal térhetásban. Elképesztően látványos, a sík nézet semmit nem ér. Próbáljátok ki. Ehhez viszot a Goggle Eart-ot telepíteni kell - akinek nincs fent. Processzor és RAM is kell hozzá :-)

Mizi
Asszem megvan.  smile
http://www.youtube.com/watch?v=-K7V3HR8wtE
A video leírásban van egy kis magyarázat, Ge2Gpx a program neve, innen tölthető le:
http://www.mcrenox.com.ar/ge2gpx/
Most nézem, hogy fizetős, 20euró a program... Csak korlátozott használatot enged.. sad


modzso
Én egy ilyet találtam garmin vs google maps témában:
http://thegrampus.wordpress.com/2008/07 … de-update/
Kell hozzá egy program (link az oldalon, de ingyenes).
Amúgy mire kell? Navigációra, tervezésre vagy az út visszanézésére?

danyila
Írtam fentebb.
A jelenlegi MIO GPS-emben nem lehet olyan albán térképet tölteni, amivel lehetne arra navigálni amerre megyünk. Csak olyan albán térkép létezik GPS-re, és van az enyémben is, ami a tengerparti észak - déli főútvonalakat mutatja. Arra való, hogy Makedóniából eljusson az ember a legrövidebb úton Görögországba. Letérést erről az útról nem támogatja.
Nekünk ennél sokkal több kell. A túratervben (túrakiírásban) a minden napi etap benne van, a google maps szerkesztésében.

És ahogy Mizi írja a google maps egy .kml kiterjesztésű filében el tudja menteni a tervet. Ha elmenthető? - akkor az valamelyik GPS valamelyik navigációs programjával biztosan képes együttműködni. Ezt a GPS-t és ezt a programot keresem.

A goggle earth, az egy térhatású program PC-re ugyan ez a napi útitervet térhatásban is mutatja. A képernyőn mozgatott kurzort bizonyos fontosabb elágazásokhoz illesztve kiírja a gps koordinátákat.
Ha semmi nem sikerül és nem találok GPS-t és programot a googlehoz, akkor ezen gps koordináták mentén is elvileg elképezhető egy "útvonal". Olyan útvonal, ami alatt nincs is út, hiszen térkép nincs a gps-ben. Ez az utóbbi módszer arra lenne való, hogy az adott kereszteződésbe érve, a gps jelzi, hogy az előzőleg betáplált ponthoz értünk. Ha igen, akkor ott már tudjuk, hogy például jobbra kell fordulni. Ez a manőverezés bonyolultabb és kell hozzá papír térkép is. Ez utóbbi van is. Tavaly is jól működött.

modzso
Szerintem érdemes a neten kutakodni, biztos több program tudja kezelni kml-t.
Sőt pár program még raszteres műholdképet is képes kezelni.
Amit még érdemes lehet megnézni: openstreetmap.org, itt közösségi térképszerkesztés megy, több régióra/országra lehet térképet leszedni, többféle formátumban.
Web-n meg lehet ellenőrizni, hogy állnak. (Van még mit fejlődni)

TPB
http://www.viamichelin.de/
Ezt lehetne még felderíteni,hogy működik!
Több navira is lehet innen lementeni.
Lajos!
Próbáltad már ezt a viamichelint?
Ebben úgy írják,hogy több navira is lehet a tervezett útvonalat vagy pontokat lementeni.Neked működik??

danyila
A michelint nem használom, mert nekem az nehézkes, a google eart és maps pörgősebb és sokkal több szolgáltatása van.
Majd megvizsgálom újra mire lehet róla menteni. De az albániai földutak amúgy sem lesz a Michelin-en.


Azt hiszem kiismertem az IGO 8 működését. Ez lehet hogy csak nekem újság - de a továbbiakban lesznek olyan ismeretek is amik régebbi usereknek is fejlődő Garminosoknak is új információkat fog tartalmazni.

tehát:

Van egy útvonal tervező segédprogram, ami nagyon sok mindenre alkalmas.
http://www.routeconverter.com oldalról letölthető

Ez a kis segédprogram behúzza a GOOGLE MAPS-ot (GM) maga alá induláskor. Az integrált és megegyező felületű GM-on kezdem el a tervezést, ugyan úgy amikor útvonalat tervezünk a jó öreg eredeti GM-on.
Megadom a főbb pontokat amiket érinteni szeretnénk, azzal a különbséggel, hogy az egyes pontokhoz nem kell megadni település neveket. A jelölő nyilak bár hova leszúrhatók, ügyelve arra, hogy azok lehetőleg úton legyenek - ne pedig mellette.
Ezzel a módszerrel létrejön egy gps koordináta sorozat. Ami eleinte légvonalban köti össze a pontokat. Miután a főbb pontok tehát meg vannak, akkor a track üzemmódból a programban átváltunk a route üzemmódba. Ekkor a kis segédprogram a GM útvonalhálózatának felhasználásával az előzőleg kijelölt koordináták közé számtalan, az útvonalra eső koordinátát generál. Olyannyira sokat, hogy kb egy perc után a konvertálás hatására a légvonalas előző ábra rá fog illeszkedni az útvonalra.
Amikor ez kész, akkor lehet menteni a megadott formátumban. Jelen esetben nálam az IGO 8-hoz *.trk formátumban.
A Garminosok pedig *.gpx formátumban.

http://transalp.danyila.hu/lajos/romania2010_04_13

Az IGO-nál a *.trk filet be kell másolni a kártyára az IGO8/save/tracks könyvtárba.

http://transalp.danyila.hu/lajos/romania2010_04_13

Az IGO esetében kártyára másolás a kártya visszahelyezése és az újraindítást követően a GPS menüjében a Kezelés-Nyomvonalak gombok alatt a betöltött file meg fog jelenni. A betöltött file a egy nyomvonalkezelés képernyőcím alatt fog megjelenni. A sort megérintve egy új képernyőre jutunk, ahol a megfelelő színt kiválasztva az exportálás gombra klikkleve fel fog kerülni a nyomvonal az alaptérképre.
Sajnos úgy látom, hogy ez a nyomvonal egy passzív nyomvonalként fog szerepelni a készülékben. A GPS navigálni nem fog bennünket rajta. Nem tudtam betölteni, mint ahogy azt megszoktuk. Csupán egy passzív útvonal jelenik meg a képernyőn, ami mindig ott lesz, amíg ki nem töröljük. Amikor a túra elkezdődik, ezt a vonalat lehet követni. Ami alatt Románia esetében és még nagyon sok más helyen valós út és a betöltött út lesz a mindenkori kurzor alatt.
Más a helyzet például Albánia esetében, ahol a GM sokkal részletesebb földútszintű megjelenítésre és tervezésre képes, viszont nem képes a GPS-ek egyike sem erre, hiszen GPS-be való olyan részletes térképet mint amit megszoktunk - egyelőre nem létezik. Csak a papír térkép marad és az eltévedés. Számtalanszor tapasztaltuk tavaly, hogy bár a papír térkép elég részletesnek tűnt, bizony voltak rajta súlyos hibák.

Ez a funkció amit most derítettem fel igazán ide lesz alkalmazható nagy biztonsággal. Hiszen a GPS-t Albániában nem tudtuk használni, hiszen menet közben a kurzor alatt szinte soha nem volt út terepen. Csak a tengerparton működött, ott is csak a jelentős utak voltak rajta. Azok is időnként nem a helyükön szerepeltek.

Ezzel az új módszerrel viszont most még idehaza meg lehet a konkrét utat tervezni a GM-al. Az útvonalat, a mostani romániaihoz teljesen hasonlóan meg lehet tervezni. Éles helyzetben a helyszínen (Albániában) most sem lesz alaptérkép a kurzor alatt. Viszont a betöltött út ott lesz - de csak az és kizárólag csak az. Viszonyítási alapok nélkül. Kanyargós hegyi földutakon, ha elágazáshoz érünk és rossz felé megyünk hamar lehet látni, hogy a vonalról letértünk. Vissza lehet menni és korrigálni.

Viszont az IGO tud egy olyan funkciót, hogy az út kellőképpen dokumentálva legyen, hogy a megtett utat felveszi. Ez a felvétel csak abban fog különbözni a most a gps-be töltött nyomvonaltól, hogy időben is a helyére kerülnek a dolgok.

Észrevettem még valamit. Az asztali gépemen nem míg a laptopomon mindezeken felül a nyomvonalon megjeleníthető még a tervezési fázisban a nyomvonal magassági adatai is. Meg lehet nézni, hogy a túra során azon az úton ahol haladni fogunk, milyen tengerszint feletti magasságban haladunk majd. Hogy ez a funkció az asztali gépen miért nem működik - fogalmam sincs.

Én a 32 bites verziót töltöttem le és üzemeltem be. Ha ezt te is megteszed, akkor a csatolt mellékletet már ebben a programban is lehet tanulmányozni. És ha a GPS-ed más formátumot kér - tudsz menteni másképp.
Garminnál nem tudom a részleteket.

TPB
Köszönjük a leírást!
Garminnál szerintem a legjobb gdb fileban +adni.
Ezt el kell menteni és Map Sourceban +nyítni.
A gpx file magában talán nem elég a naviba.
DE MARCI BENÉZHETNÉL MINT A NŐGYÓGYÁSZ!!! smile  smile  smile

Tamás
Danyila!

Köszönöm a javított google térkép linket a "Túra a Krassó - Szörénységben 2011.május 13-15. topicban"!

Egy pár hete én is próbálkoztam az útvonal áttöltésével az Igo-ba és a Google-Earth+ valamilyen segédprogrammal (ami lehet online volt) ez sikerült is. Látszólag tejlesértékű útvonalat készítettem, amit aztán egy laza mozdulattal kitöröltem mostanság - véletlenül.

Ma este ismét megpróbálom összehozni, bár nagyon könnyű elveszni a konverziók sűrűjében - mint ahogy ezt Te is tapasztaltad!
.............................................

Hááát... azt kell mondjam, nem megy! Hihetetlen de nem lehet a .kml vagy .kmz fileokból IGO által emészthető útvonalat készíteni.
Nem is hiszem el.
Ezt a képernyőn lehetetlennek tűnő feladat kivitelezni.
Hogy nem képes importálni kész útvonalakat pld a Google Earth-ból, nem is értem.
Csalódtam benne, pedig már használom pár éve - de ezt a funkciót eddig mellőztem.
Nagyon cikinek találom.

danyila
Nem olvasod el amiket írok.
Ez a zöld jelölőnyilas verzió nem alkalmas csak nézegetésre és áttekintésre.

Ami a linkben van, azt először el kell menteni. Ahhoz, hogy el tudd menteni, kell lenni Google fiókodnak. Onnan lehet megnyitni rendesen.

Megcsináltam a megnyitható verziót:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8& … 58&z=8

Ezt, ami a link alatt van, pedig nyisd meg a trak konvertálóval - innen letöltheted:
http://transalp.danyila.hu/lajos/Route% … verter.exe
Nem kell installálni. Töltsd az asztalra egyből.
Ezzel a programmal nyisd meg a fentebbi verziót.

Megnyitás után olyan formátumban mented el amiben a program felkínálja.

De ezt az egészet már leírtam egyszer.

Ha nem sikerül, itt van készen az egész. Csak tudod valamelyiket használni. A trk biztosan jó az IGO-ba, mert én már az enyémbe betöltöttem.
http://transalp.danyila.hu/lajos/romania2010_04_13/

Tamás
Szerintem csak nem voltam egyértelmű. A nyomvonalad tökéletesen ott van már az előző hozzászólásodkor is.
Én azon puffogtam, hogy "ÚTVONALAT" nem tudok 'csinálni belőle a GPS-en megtervezni meg lehetetlen több órám is ráment meg a szemem  wink , mindig áttervezi aztán elveszítem a fonalat.

A RouteConverter progi meg tényleg profi!

Na mindegy, végül is nem olyan fontos, a nyomvonal is szuper, amúgy sem hallom majd.

danyila
Olyan útvonalat, amit a GPS betöltés után is navigál - olyat ez nem tud. Már az is elég nekem, ha az üres képernyőre ráteszi a nyomvonalat és a kurzor ott mozog felette menet közben. Ugyan is a nyomvonal nagyon pontos, hiszen gps koordináták sorozata, amit a műhold mért be.

Shrek
Azok, akik velem járnak túrázni, tudják, hogy mindig van némi kaland (csak egy kicsi) big_smile
De most egy kicsit megnyugodtam, mert e cikket olvasván, rádöbbentem, hogy nem én vagyok a kalandos, hanem a gépem big_smile  big_smile  big_smile
Kimásoltam egy részt, de ha látni akarod az egész cikket, akkor itt rátalálsz:
http://www.motorozzvelunk.hu/index.php? … Itemid=167

"Természetesen a garmin se tévedhetetlen, ezt badarság lenne állítani, néha olyan utakra visz el, hogy csak nézünk mint az a bizonyos „lukinyúl”. Ilyenkor jön az a bizonyos érzés, hogy széles út, aztán keskeny út, aztán gázos keskeny út, aztán kinőtt gazokat látunk az út repedésein, majd jön a bácsi két kerekű traktorral +pót, nagy szemekkel meredve ránk. Látszik, hogy itt még a kóbor kutya sem jár, mert az öreg a mi sávunkba közlekedik, csak az a baj hogy határozottan velünk szembe jön. Ilyen esetbe ne csüggedjünk, csak keményen menjünk tovább a zumo után és nagy eséllyel az út végén olyan csodás tájban lesz részünk, mint még soha. Persze az öreget kerüljük ki! Nem tudom, hogy ezt hogy csinálják a Garmin-nál, de az esetek 90%-ban bejön nekik!"

mkoros
Garminnal egy kicsivel konnyebb a helyzet.... Nagyon nem neztem utana igaz a dolgoknak mert keves idom van rea...

En Garmin GPSMAP 60CSX et hasznalok.  ha bekapcsolom a GPSt es a muholdaktol veszi a helyzetet akkor minden 3 meteren ment egy pontot...eleg pontos tracket tudok vele kesziteni...  2 eve amikor kazanszoros turan voltunk megvannak a trackek es barhova mozdult a motor mentve volt..
Mapsourcebol siman lehet mneteni gdb t  vagy talan a sima gpx et is beolvassa...  de elotte meg kell ritkitani kicsit...mert nem tud tul sok pontot magan tartani....  igy ha van egy szakasz es nem akarom tul ritkan tartani a pontokat akkor felosztom tobb reszre a tracket...elnevezem oket..szamozom oket...stb...hogy az uton tudjam betolteni oket.....

Tapastalatom az ha az ember nem rohan akko meg lehet oldani a dolgokat...van amikor nem teszek fel teljes tracket a GPS re ..csak checkpontokat...  megszamozva...az elkepzelt uton...  de a tracket betolteni mindenkepp jobb nem fog vezetni a GPS rajta de amint lajos is elmondta ..legalabb tudod hogy eltertel e az utrol vagy nem...
Hasznalva a GPS iranytujet is ..vagy akar egy masik akarmilyen iranytut ..csodakat lehet muvelni ...csak kell tudni hasznalni...

Marci


Shrek
Nemsokára érkeznek a Garmin-tól, a legújabb cuccok.
Kíváncsi leszek rájuk, mert a Hondás zümo 550-től, egy kicsit parázok, hogy nem lesz hosszú életű, bár nagyon szeretem hmm
http://garmin.hu/category/1/1/8

Raven
Sziasztok!

A GPS témában mondom el a történetem. Anno még télen mikor megvettem a TA-t, beruháztam egy BECKER Crocodile GPS készülékbe mert kinézetre és alapvetően is kalandra gyártották. Full európa térképpel, frissíthetően, 3D-s navigációval, csepp és porálló kivitelben. Nagyon klafa volt de nem adtak hozzá aktív ( akkura csatlakoztatható) tartót, így keresgélni kezdtem hozzá, majd kiderült, hogy a BECKER már levette a palettájáról így mérgemben eladtam a cuccot. Elkezdtem más cuccot keresgélni, míg egy licitálós oldalon találtam rá a GARMIN egy elég régi direkt motorhoz gyártott termékére a Streetpilot 2610-re.
2004-ben kezdték el forgalmazni, tehát nem egy ,mai gyerek, viszont 3m-ig vízálló, porálló, benzinálló, tükröződésmentes kijelző, kompakt méret jellemzi. Amit nem tud az a mai csilli-villi képernyő rajzolat ( döntött nézet, 3D-s nézet, TMC vevő) viszont ellentétben a mai "nagyokkal" csak 12 műholdat vesz, viszont azt nagyon pontosan. Soha nem vesztette el a jelet még borult időben sem köszönhetően annak is, hogy kezeli az európai EGNOS rendszer által pontosított jelet, ami nem más mint az amerikai gps jel pontosítása, ez elviekben már 2 m-es pontosságot ígér.
Nincs 3D-s nézet de az minek egy motoron, hiszen az utat és a tájat figyeld.
Nincs TMC vevő de az is minek, hiszen ha tudod hol a dugó akkor hová lesz a kaland?
És persze a tartósság: nagyon kell vigyázni az autós Gps készülékekre mert azokat -mondhatjuk- az autó felfüggesztéséhez is méretezik vagyis a kevesebb rázkódást tolerálják, ellentétben a motoros készülékeket,mert mint ez is kb. 5-6 G-t is kibír.
A lényeg, hogy mivel öregecske gép, így az eredeti árhoz ( 280.000.- ) képest töredék áron lehet hozzájutni.
Természetesen a legrosszabb eset az ami velem történt, hogy sem motoros tartót, sem akku kábelszettet nem kaptam hozzá, viszont külföldi oldalakon ezekhez hozzá lehet jutni csak sajnáltam volna még egyszer annyit kiadni értük mint amiért a gps-t vettem.
Így nem maradt más hátra, próbaképpen felvettem a kapcsolatot a budapesti garmin központtal ahol a kolléga ( Tihanyi Tamás-nak örök hála ) közölte velem, hogy talált nekem egy gyári kábelszettet és mivel ilyen "régi" készülékem van, ezért nekem a rendes ár (11.000.- ) helyett  5.000-ért odaadja számlával együtt. Milyen jó a régi technika!
Ezután már csak a tartó volt hátra de mivel szeretek bütykölni, így gondoltam csinálok egyet házilag. 3 prototípus és azok fejlesztése után megszületett a végső de még finomítható verzió. Tudom nem egy professzionális kinézet, viszont jobban tart mint a gyári és ez az enyém. Jelenleg tesztelés alatt, de betonkeményen tart és nem semmi ahogy a csajszi hangja a bukómban irányít. Felteszek néhány fotót melyek közül a szemből készültek úgy vannak beállítva, ahogy én motoron ülve látom.

Csatolt fájlok

DSC00001.JPG
DSC00001.JPG 269.54 kb, 1 letöltés 2014-02-12 óta. 

DSC00003.JPG
DSC00003.JPG 260.18 kb, még egyszer sem töltötték le. 

DSC00005.JPG
DSC00005.JPG 258.02 kb, 1 letöltés 2014-02-12 óta. 

Nincs jogosultságod a csatolmány megtekintéséhez.

3

Válasz: GPS

TPB   (2011.06.20.)
Hány méter a legpontosabb amit szokott mutatni??
Én a műszerfal tetejére raktam,hogy ha nézem,akkor is látómezőben legyen az út!
Beckerrel én is szemeztem.Amikor 60k-ért árulták akkor volt hozzá motorostartó is.
Utána levitték az árát és nem volt már hozzá tartó.
Fényerőben hol volt a Garminhoz képest?

Raven
Szia!
Méterben nem tudom pontosan, de fordulóról fordulóra nagyon gyorsan reagál. Ezért először nagyon furcsa volt mert nem hittem, hogy max. 12 műhold vétele esetén is gyors és pontos lesz. Fényerőben nagyon jó volt a becker de van egy kis különbség, a garmin automatikusan állítja a fényerőt, míg a becker  akkor is a beállított értéket adja ha alagútban mész, vagy félhomály van. Ekkor viszont nagyon zavaró a nappali fényerő.
Én is próbálkoztam a műszerfal tetejére rakni a ketyerét, de azután rájöttem hogy a hangra hagyatkozom és csak időnként kell ránéznem a képernyőre, így csak a szememet kell mozgatnom, a fejemet nem.

Tamás
Nagyon jó ez a tartó, gratula hozzá!
Nekem is oda van téve középre és egy bajom van vele, mint szerintem neked is.
Ha menet közben mégis hozzá kellene nyúlnod akkor vagy keresztbe a bal kezeddel, vagy a jobb kezeddel kell kezelni. A bal ugye szerencsésebb lenne de sajnos én sem tudom megfordítani a kijelzést.
Nekem autós GSP van eddig rázkódós problémám nem volt vele, max a tápfesz képel rázkódott ki - de danyila orvosolta.

dokitr
Ki tud segíteni?
A route convertert letöltöttem ,de megnyitásnál nem jön be alá a google maps --miért?

Matt1989
Próbáld ki a GPSBabel programot, ha az a célod hogy a google maps-en, vagy google earth-ön elkészített útvonalat szeretnéd a GPS-re rakni, én azt használom IGO8-cal tökéletes.

danyila
Ezzel a problémával szívtam én is immár fél éve, de csak a laptopomon.

A fő ok? Új Java kell neki. Én le is töltöttem, de nem tudtam installálni. Még pedig azért, mert a java installálás közben az explorerben a proxynak kikapcsolt állapotban kell lenni. Különben nem lehet telepíteni.

És láss csodát a proxit kikapcsoltuk, a Java felment, a converter pedig elindult. Ugyan is a Converter azt üzeni, hogy a Javaval van baja - azért nem indul. De ezt nem hisszük el, mert hisz van a gépünkön Java. Na persze van, csak az már nem jó.  Az újabb converter már nem megy azzal a Javaval, mint amelyikkel az egy évvel ezelőtti Converter.

Honnan vagyok ilyen okos ? - nem én - a zseni fiam oldotta meg kb 3 perc alatt azt amivel én immár több mint fél éve nem boldogultam.

Viszont ha használsz VPN kliest a gépeden, azt ez az egész összezavarhatja. Az csak proxyval működik, úgy hogy vigyázz. Telepítés után ne felejtsd el visszaállítani a proxit.

dokitr
Köszönöm a választ agyalok rajta.
Letöltöttem mindkettőből a legfrissebbet  telepítettem,de még most se megy.
Az extras-options -mit kell beírni?


danyila
Nekem RuteConverter 2.5 van.

dokitr
Nekem is ez van , de még MINDÍG NEM JÖN BE A TÉRKÉP.
Hogy lehetne ,hogy jó legyen??
A kütyüt is csatlakoztatni kell vagy annak nincs köze hozzá? hogy legyen térkép?
És mi az a google maps API?

Matt1989
Próbáld ki a GPSBabel-t, mert végén még megőszülsz a sok idegességtől.  big_smile
Mindenféle térkép fájlt konvertál mindenféle térkép fájlra.

dokitr
Már megnéztem azt is értem ,hogy convertál de még mire jó?
PL nem ismeri fel az eszközt- Crokodile.
Na most valamit sikerült csinálni ,megnézem mi lett belőle.

Odáig eljutottam GMaps utvonal mentése kml  file ba.
Ez átkonvertáltam igo8 trk ra , de még nem tudom hova is rakjam ,hogy a GPS mentett utvonalnak lássa.?
A track be nem jó a save-track nem jó akkor mi ajó?

TPB
Garmint kell venni,aztán no problem!

dokitr
Nem lehet mindenkinek Garmin ja.
De előbb vagy utóbb Úgyis valahogy majd megoldom.
Az igo8 ban a mentett utak  miért video file ben vannak, és kiterjesztésük meg  .dat ??

Matt1989
IGO 8.3-mal próbáld, a Primo-val nekem és az ismerőseimnek sem sikerült.

dokitr
Ezt az IGO8.3 bővebben fejtsd már ki.

Matt1989
A save mappán belül ha jól emlékszem van a track mappa.
Oda bemásolod a trk fájlt, majd elindítod a gps és a nyomvonalakhoz hozzáadod.
Nem fog navigálni, hanem egy rikító színnel fogja jelölni az utat, amit megterveztél.

Shrek
Fogalmam sincs hova, ezért idevésem smile

51°16'34.24"N 16°56'25.36"E
Ez a lengyelországi TCP rally helyszíne. Ha beírom a google maps-be, felismeri. A Navigációnak nem tetszik yikes
Tudja valaki, hogyan lehet ezt átváltani úgy, hogy jó legyen a navigáción???

quby    (2012. 02. 15. 22:13:08)
Például itt:
http://boulter.com/gps/

Bár 20 perc nyomkodás után sem találtam meg ezt az opciót a IGO8-ban ahol beirhatok koordinátát, de asszem hogy a decimális formátumot megeszik a navik!


Shrek
Köszönöm a segítseget!

Bár most még egy útvesztőbe kerültem.
Kezdjük az elejéről. Ezek a koordináta  51°16'34.24"N 16°56'25.36"E adja meg, a TCP rally helyszínét. Na mármost, Ha ezt bemásolom a Google Maps-be, tökéletesen megtalálja, bemásolom a Te általad megadott linkre (hozzáteszem, hogy googlemaps alapon működik ez is), akkor kidob nekem egy ukrajnai kis helyiséget, az észak-nyugati csücsökben. A GPS-be pedig, be sem tudom vinni ezeket a nyomorult számokat. yikes  yikes  yikes
Próbáljátok ki, érdemes smile

és azt már nem is mondom, hogy ha nézed az átkonvertált koordinátát, azt sem tudod használni sad  sad  sad
Beütöttem a számokat (1-el kevesebb, mint kéne) és kidob a gps, egy nemlétező arab országot yikes  yikes

danyila
Próbálgasd, mert nekem a GPS-emben van mód, hogy melyik formátumot fogom beütni. IGO 8.
Van benne vagy 3-4 fajta. Még soha nem volt vele gond.

Shrek
Megtaláltad a navigáción azt, amit kidob a googlemaps?
Ezen a nyomorult garminon, van vagy 40 féle formátum, de egyikkel sem jutok előrébb  sad
Van ázsiai, ausztráliai, van ausztriai, brit, meg a tököm tudja még mik, de semmi  sad  sad  sad
Lecserélem ezt a fost egy igo-ra. Már egyébként is foglalkoztat a gondolat.
Amennyiben ezzel nem jutok előre záros határidőn belül, akkor csere. Ma még elmegyek Garminékhoz, hátha okosabb leszek.

danyila
Most nincs nálam, de annyira emlékszem, hogy a különböző formátumokat úgy kell bevinni, hogy a számok közti elválasztó jelet engedi változtatni begépelés közben. Ezek a jelek egyediek a különböző formátumokra jellemzők és ha beviszed az első szám utáni fokot, vagy vesszőt, vagy pontot, a többit már felkínálja automatikusan. Mintegy felismeri mi fog jönni az első szám után kiválasztott egyedi elválasztó karakter után. Próbáld az első szám után az elválasztó karaktert (fok, vessző, pont) változtatni. Minden GPS-nek így kell működni, nem csak az IGO specifikáció ez. -szerintem


Shrek
Van valakinek tapasztalata, Igo vs garmin?????
Sosem volt a környékemen sem igo-s cucc, de bárkitől hallok róla, az be van fosva tőle. Így hát nekem is kell, hogy be tudjak f.... smile  smile  smile


Bob&Bobek
Shreky!

Én bevittem a koordinátát a Garminba, és jó helyet adott ki. Budapesttől szinte északra 457 km.-re van a helyszín.  smile

A formátum átállításának menete a következő volt:

Beállítások
egységek
pozíció formátum
kiválasztva: hdd*mm*ss*s (fok*perc*másodperc*tizedmásodperc)

Innentől kezdve az általad leírt formátumot tudod beírni, de egyel kevesebb karakterrel.
Ez 4 és 6 század másodperc különbség, ami elhanyagolható. Ha jól számolom, 2 és 7 méter. 
Ott meg már csak meglátsz 100-200 lengyel jóbarátot! smile

danyila
Jó hogy írod neki, mert már majdnem eladta.

Shrek    (2012. 02. 17. 15:15:03)
Úhhhh smile

Köszi faszikám big_smile
Most jövök a garminéktól és azt hittem behugyozok. A srác, ugyanígy lehagyta az utolsó két számot és okés lett. Aztán szólt, hogy most már ne dobjam ki big_smile  big_smile

Shrek

danyila írta:

Jó hogy írod neki, mert már majdnem eladta.

Igen, nem sokon múlt és már érdeklődtek is rá. Mondtam is, hogy a tökömet, ez nem eladó smile  smile

Bob&Bobek
Az úttörő ahol tud segít!  smile

Shrek
Az a helyzet, hogy kisdobosnak is csak egy évvel később avattak a jó magaviseletem miatt, így lövésem sincs, hogy mit csinálnak a jóemberek, nem hogy az úttörők  big_smile  big_smile  big_smile  big_smile

Shrek
Na, utána néztem ennek a GPS kérdésnek. Hétvégén volt egy kis időm és olvasgattam. Amire rá lehet jönni azokból az írásokból amik a neten keringenek, az az, hogy mindenkinek a sajátja a legjobb smile  smile
Talán egy- két helyen az IGO 8-at dicsérik többen. Bár én ezt nem próbáltam, de ami késik, nem múlik smile
És persze, az IGO őrültek nagy része sem használt Garmin-t, így a vélemények nem feltétlen mérvadóak.
Kíváncsi leszek az IGO Európa térképére. Ebben a Garmin nem rossz, leszámítva, hogy Ukrajna, Moldávia és Románia gyengén lefedett, míg Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Albánia térképén, csak a legfőbb főutakat (ennél jobban nem tudtam fokozni smile ) látod. Ellenben az Adria route nevezetű térképen, már ez utóbbi 3 ország is utcaszinten megtalálható. 2011-es montenegrói túránkon meglepődtem, hogy minden utolsó földút rajta van.
Persze, előbbi 3-nak is van térképe, csak gáz, hogy ezt az európaira nem biggyesztik rá.

http://navigyurci.hu/tag/cns/
http://totalbike.hu/magazin/2011/07/23/ … sz_is_jo/#
http://totalbike.hu/tesztek/garminzumo/
http://navigyurci.hu/
http://mobilarena.hu/teszt/nagy_naviteszt/bevezeto.html
http://pdaplus.hu/content/view/4839/1/
http://mobilarena.hu/teszt/olcso_navik_ … ezeto.html

Külön figyelmetekbe ajánlom Winkler Róbert cikkeit! Jókat röhögtem rajta és nagyon igaznak találom a beszólásait.
De találtok a többi oldalon más linkeket is, amiken érdemes végigfutni ha van időtök és persze vásárlás előtt álltok big_smile

danyila
A GPS-nél elengedhetetlen alap funkció ma már, hogy a Googlin tervezett akár földútakat is tartalmazó bárhol európában útvonal előre feltölthető legyen a GPS-re még idehaza a számítógépről.
Nos az IGO 8 tartalmazza ezt. Ha más gps program is képes erre, akkor azok is jók. Nálam ez a fő szempont.
Pláne Albánia esetében, amihez köztudottan nincsenek részletes gps térképek - pláne nem földút jellegűek.
Az, hogy a gps koordinátákat milyen formában veszi be, képes e a megtett utat regisztrálni, menteni. Milyen érzékeny a műhold vevője, milyen skin - stb - tök mindegy.
Ja és még egy - lehetőleg legyen blutuszos. Motorosnak nem biztonságos a képernyőt bámulnia, sok esetben elég ha van hangutasítás a sisakban.

TPB
Ne kamuzzá Shrek! big_smile  big_smile
A 2012.40-en már részletes Bosznia,stb.
Addig valóban az Adria Route volt az ok arra felé.
Különben meg a Garmin a király!!! cool  cool

Shrek
Barátom!

Jártál már arrafelé?
Na, én nem egyszer és tudom, hogy milyen az, amikor a garminon üres a képernyő sok főútvonalon is. Ez viszont az Adria rout-nál nincs. Ott minden patent, még a legutolsó bicikli út is  rajta van (Albániát is beleértve), meg a legutolsó hegyi szekérút is big_smile
Ezt itt hesszeld meg és Te is látni fogod
http://www.google.com/url?sa=t&rct= … mp;cad=rja
Azért az Európa térképeddel ne indulj el, mert savanyú lesz a szőlő big_smile  big_smile


Shrek

danyila írta:

A GPS-nél elengedhetetlen alap funkció ma már, hogy a Googlin tervezett akár földútakat is tartalmazó bárhol európában útvonal előre feltölthető legyen a GPS-re még idehaza a számítógépről.
Nos az IGO 8 tartalmazza ezt. Ha más gps program is képes erre, akkor azok is jók. Nálam ez a fő szempont.
Pláne Albánia esetében, amihez köztudottan nincsenek részletes gps térképek - pláne nem földút jellegűek.
Az, hogy a gps koordinátákat milyen formában veszi be, képes e a megtett utat regisztrálni, menteni. Milyen érzékeny a műhold vevője, milyen skin - stb - tök mindegy.
Ja és még egy - lehetőleg legyen blutuszos. Motorosnak nem biztonságos a képernyőt bámulnia, sok esetben elég ha van hangutasítás a sisakban.

Ezeket tudja hála istennek és egy kicsit többet is. Nekem a koordinátás rész vette el a kedvem egy kicsit. Ugyan, ez már megoldódott és kiderült, hogy én voltam a birka, de ettél függetlenül neki esek egy jó kis IGO8 és Primo tesztnek. Állítólag ez utóbbi, még durvább, mint a 8-as. Kíváncsi leszek. 2-3 hét és már okosabb leszek. Asszem lol


Shrek
Na, egy rövidke teszten már túl vagyok.
Garmin zümo 660 vs. WayteQ (IGO primo-val)

Azt hiszem, részemről nem volt fair a teszt. smile
Először a készülékről:
Nem volt komoly napsütés, de már érzékelhető volt a különbség. A Zümo 60%-os fényerőre állítva, míg a másik, fullon.
Fényerőben a zümo olyat művel, amit szerintem egyetlen más gyártó által kiadott navigáció sem tud.
Ez ugye éjjel nem is probléma ha a másikat használjuk, de napsütéses időben már gáz, még autóban is.
A másiknál ha a képernyő nem pontosan szembe volt velem, már nem láttam semmit belőle.
Mindezt tetézte, hogy a haverom pákó-ra állította a magyar nyelvet, ami egészen 1 percig móka volt, mert benyögte, hogy "már megint túl gyorsan hajtasz, így beviszel a temetőbe" majd egy szándékos elkanyarodásnál, hogy újraterveztessük "merre mész má megint Te kocsog?" volt a duma része. De jóból is megárt a sok alapon, 1 perc után állítani kellett.

Térképekről:
Mindkettő sima Európa térképre volt állítva, nehogy egy esetlegesen részletesebb Magyarország térképpel bármelyik előnyre tegyen szert.
Biatorbágy és Tök viszonylatban 5 utca maradt le a IGO-ról úgy, hogy Kamionra volt állítva és pont azokat a kamionos helyeket, utcákat nem ismerte fel illetve nem létezett a progiban, amelyeken komoly nagy cégeknek a telephelyei vannak. Hozzáteszem, hogy több kollégám sem talált ezekre a helyekre más navikkal sem, mert nem volt rajta a gépen. Úgy, hogy ezek a telephelyek, több éve használatban vannak és nem kicsi a fogalom.
A Garmin a legutolsó földutat is ismerte. A POI-kat felváltva osztották meg velem. Hol egyik, hol másik mutatott egy-egy jó éttermet, benzinkutat. Egy biztos, ha mindkettő nálad van, biztos, hogy találsz legalább egy közértet így nem fogsz éhen halni big_smile 

A Garmin a héten kapott, az IGO a hétvégén kapja meg a legfrissebb térképet és folytatom a bulit Biatorbágytól-Ljubljanáig. Addigra elméletileg lesz nálam egy CNS Globe HD készülék is, amitől be fogok rosálni olyan jó (mondták) Erre leszek a legkíváncsibb, hiszen ez volt a kiszemeltem amikor Kamionba kerestem navit. roll  roll

Joci

Shrek írta:

Addigra elméletileg lesz nálam egy CNS Globe HD készülék is, amitől be fogok rosálni olyan jó (mondták) Erre leszek a legkíváncsibb, hiszen ez volt a kiszemeltem amikor Kamionba kerestem navit. roll  roll

Nem fogsz benne csalódni. Több éven keresztül egy kölcsön CNS készülék navigált. Mikor a Garmint megvettem, vártam azokat az infókat amit a CNS tudott. Szóval olcsóbb is és kicsit jobb.
Várom a véleményed!

Shrek

Hali!

Milyen progi volt a CNS-en? IGO-s cucli, vagy valami más?
Milyen Garmin-od volt?
Nekem a Zümo 660 előtt egy zümo 550 volt, amit nagyon szerettem. Nem tudott ennyit, mint ez, de számomra sokkal kezelhetőbb volt. Menet közben is egyszerű volt kezelni, nem úgy, mint a 660-at. Ezek már agyon vannak bonyolítva. Nem mondom, hogy rossz, mert hazudnék de a lényegi tudása megvolt az 550-nek is. Ez ugyanaz kicsicsázva, egy-két plusz programmal amit az életben nem fogok használni.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=l8N5Lr5lhfw[/youtube]
Ugyan nem globe hd, de sajnos más videót nem találtam. Gondolom, hogy a kijelzője ugyanaz lehet, meg a rajta lévő program is, csak esetleg egy-két dologgal többet tud az egyik- mint a másik. Na ezt azért fogalmaztam meg ilyen értelmesen, mert egyikről sem tudok semmit. A HD-t egész egyszerűen kiszurtam, mint tetszetős gépet a CNS oldalán és azóta rá gondolok big_smile  (szerelem első látásra tongue )
http://www.cnspna.com/cns_globe_hd.html
Szerintem kamionba jó lesz. Motorra úgy is marad a zümo. A kezdetben meglévő problémáimat orvosolták a Garmin szakemberei, így egy kicsit megnyugodtam, hogy talán mégiscsak megszületik ez a barátság smile

Joci
iGO8 volt benne, mostanság iGO primo.
Nekem nem csak volt, hanem van is nüvi 1490. Mivel a GPS előbb jött a házhoz mint a moci, így a motoros navigációt is ez végzi.

Shrek
A nüvi nem küszködik fényerős hiányosságokkal? Hogy oldod meg a vízállóságot, felfogatást?
Ugyanúgy bírja a rezgést, mindent?
Tényleg! Amikor írtad, hogy jobb, mire gondoltál? Magár az IGO programra illetve térképre, vagy a készülékre?
Még ezen a kis úton nem tudtam belefolyni nagyon az IGO-ba, de így első látásra mintha egy picit hiányosabb lett volna, mármint a térkép része. Jól látom?

Joci
Hja! A Garmin fényben fényévekkel jár a többiek előtt!
A rögzítés és vízállóság a 8.oldal 187. hozzászólásomban.
Rezgés nem igazán jelentkezik, pláne a szivacsos betét miatt.
Mivel a CNS már három éve nem  volt a kezemben, nem sok konkrétumra emlékszem.
Azt tudom, hogy az épületeket már akkor mutatta. Ha nagyobb kereszteződéshez értél egy kicsit nagyobb területet mutatott, majd visszaállt. A sávinformáció is mintha jobb lett volna. Fölösleges iránytartást nem beszélt. Jobban ismerte a magyar úthálózatot. Ha kerestél csak azok a betűk voltak aktívak, amelyek létező nevekhez tartoztak.
Amikor a Nüvit vettem egyből megvettem hozzá a Naviguide Magyarország térképet, mert hiába a nagy mellény az eu térkép bizony Magyarországot nem tökéletesen hozza.
Ja még egy a 1490 javára, amíg el nem pusztul örökös frissítés jár hozzá. Kurva kényelmes. Leülök a géphez rátolom a Garmint, elindítom a frissítést. Először jön a szoftver, majd a térkép. Nem kell torrenteznem.
A kijelzőről még annyit, ha eljő a sötétedés a Garminunk háttere automatikusan sötétre vált, az út ilyenkor természetesen világos lesz.

Shrek
Az 550-hez, még adták a Magyarország térképet. Ehhez már nem adják, mondván úgy is részletesebb az  Európa.
Elindultam vele Füzesgyarmatra a 4-en, majd a Kisújszállást elkerülő "új" szakaszt (1 éve járható) nem ismerte a 2012.10-es cucc. A 2012.40-es már tudja, de szerintem részletesebb a magyar térkép
Amit sajnálok, hogy az 550-hez vásárolt nümaps kártyámat nem tudják átírni, így vehetek egy másikat ehhez nem kevés pénzért sad
Úgy emlékszem, hogy az automata színösszeállítást, a Wayteq is tudja (amit én próbáltam). Vagy nem?

Joci
Wayteq számomra ismeretlen, nem tudom vált-e színt.

Shrek
Az nem baj, mert a Wayteq-et már teszteltem és egy kicsit folytatom holnap, tehát az alapok ott megvannak. Azt is vágom, hogy olyat nem akarok még autóba sem.
De mi a helyzet a CNS-nél, arra emlékszel?

Joci
A CNS-nél erre nem figyeltem fel, tehát lehet, hogy ezt még nem tudta. Az a Moon volt, akkor a CNS csúcskészüléke. Még ha nem is tudta, ezek a népek kifigyelik egymást és adaptálják a jó dolgokat. Mostanra már nagy valószínűséggel rendelkezik ezzel az opcióval.

Shrek
Meg volt a Biatorbágy-Ljubljana teszt
Wayteq (Igo Primo) vs. Garmin.


Hol is kezdjem..... talán az elején.

A tegnapi indulásnál, nagyon megtetszett amit a képernyőn láttam eleinte az ellenfélen (nevezzük így) smile
Egy csomó információ. POI-k tömkelege (kutak, parkolók, stb...), még a keresztező utaknak a számát is feltüntette. Ez utóbbira talán nincs is szükség, de miután információ buzi vagyok, ettől meghatódtam.  A Garmin-nál, ezek hol megjelennek, hol nem (legalábbis az én készülékemen) Na ezt, marhára hiányolom.
Még mindig el voltam foglalva a sok információval, ami egyébként nagyon jó és hasznos is (szerintem)
Külön felhívnám a figyelmet a táblainformációs szolgáltatásra. Ez semmi egyéb, mint amikor elhagysz bármilyen táblát, az figyelmeztetésként megjelenik a kijelzőn. Ez nálam különösen jó, mert soha nem nézem a táblákat, ellenben a térképes tévével, amiről le sem veszem a szemem. yikes
Nagyon jó, hogy a koordinátákat, nem megadott formátumban tudod csak bevinni, hanem úgy írod, ahogy akarod. Ez nagyon jó!!! big_smile

Majd jött a fekete leves. Első ránézésre észre sem vettem, hogy az autós töltő tartója olyan "okosan" ki van találva, hogy azt kizárólag, ferde (személy autókon használt) szélvédőre lehet feltenni úgy, hogy a készüléket szemből lásd. Semmilyen más szögből nem használható. R-go, hiába van kamionos progid, úgysem látod, mert nekünk baszottul egyenesen áll felfelé a szélvédőnk.
Mindegy, elindultam úgy, hogy kicsit felfelé nézett a gép.
Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy folyamatosan változtatta az amúgy sem túl erős fényerőt, amit leginkább gyengített, mintsem erősített volna (de ezt már kiveséztem egyszer). Az plusz gáz, hogy Eszter (navigáció hangja Igoron) már akkor kiabál hogy túllépted a sebességet, mielőtt elérted volna a 75%-át a megengedettnek. 70-es tábla, 50-től kiabált. yikes
Minden egyes kikapcsolás után, újra kellett állítanom a hangerőt és a  fényerőt, mert elfelejtette, hogy volt mielőtt kikapcsoltam. sad
Hozzá kell tennem, hogy több féle beállítási lehetőség van mind nappali, mind éjszakai színösszeállításban és az éjjeli nagyon dögös(éjjel már láttam a kijelzőt).
Miután át léptem a határt, megszűntek virgonckodni a POI-k. Se kút, se parkoló, de még egy nyomorult pénz automata sem volt rajta.
A térképet kicsit hiányosnak véltem. Több utcát is kerestem, de nem találtam sad

Quby!
Neked viszont megtaláltam a koordináta beviteli lehetőséget, ha még érdekel.
Elsőre nehéz, majd megszokja az ember. Bemész a keresésbe és az alsó részen van egy "egyebek" feliratú bigyó, na ezt megnyomkorászod és ott lesz.

Garmin?
Engem az 550 nagyon meggyőzött anno és még mindig az van előttem, mint tökéletes cucc, de az már nincs.
A kijelzője olyan komoly grafikával bír, mintha egy óvodás rajzolta volna, olyan bonyolult vonalak vannak rajta és a koordinátákat sem tudom úgy bevinni ahogy én szeretném és egyáltalán.... mért rosszabb a 660, mint az 550. Vagy csak nekem az?
A POI-kal is úgy van, hogyha van kedve megmutatja, ha nincs, akkor nem. Olyan, mint a csajok. big_smile  A sebességmérő berendezések figyelmeztetéséről ne is beszéljünk. Naponta elmegyek ezen az úton, de 10-ből csak egyszer jelzi a kamerát, amit lát és azt se mindet, csak a negyedét.... menjek tovább??? Az 550 azt hiszem, hogy 1 km-vel előbb jelzett, hogy legyen időm lassítani. Na ez azon kevés alkalmakkor is amikor jelez, csak akkor teszi, amikor már elhagytam a kamerát. Nem vicc??? Az is, meg nem is. big_smile

DE!!! Odatalál és tudja és tudja
Ugyan, még mindig zavar a koordinátás kérdés a Garmin-nál, de azt hiszem, ezzel majd megtanulok együtt élni.

Még valamikor kipróbálok egy CNS (amit a hétre ígértek) Igor 8-al, hátha az a barátom lesz.

TPB
Shrek!
Ne kamuzzá mert odamegyek!!! big_smile  big_smile  big_smile
Így félrevezetni a TA-sokat...
Ejnye-bejnye mad  mad
660-asba kb 40!!!!!,azaz negyven formátumba lehet a kordinátákat bevinni!!!!!
Érted navi zseni???
Poi pontokat a térkép oldalon 50m-es nagyítás vagy kisebb alatt mutatja!
Navigációs oldalon is hasonlóan!
Trafikokat meg előtte 3-500m-re jelzi vagy más távolságon.Ez az adatbázison és az emberi bénaság arányában változik!!

Shrek
Tudom, hogy ez így működne normális esetben, de nekem nem így működik. Azonkívűl baszhatod a 40 formátumot, ha nem az kell, de erről majd személyesen tartok neked oktatást smile
Ja!!!! és megköszönném, ha feltöltenéd nekem a traffic pontokat úgy, hogy az jó legyen. Én örülnék a legjobban, ha működne.  Egyébként meg hol vagy már???
Kihűl a kávéd big_smile

TPB
big_smile  big_smile  big_smile
Most tuningolom a Garmin térképeket a telóra. smile

danyila
A telefonomon nekem már régen IGO 8 van. Csak nem a normál GPS-be való IGO 8 - ha nem valami telefonba való.
Tökéletes, csak egy baja van, nem lehet bele útvonalat betölteni. Így marad a MIO - IGO8 -as verzió is.

lucius
Vennem kéne egy új (occo) nagy képernyős telefont,olyat amiben használható a gps.MIT ajánlanátok?

TPB
Nokia!!
Rálehet rakni a Garmin térképeket!
Pl. túristautakat,topo térképeket,stb...

Shrek
Nekem a sonyericsson-on Satio (mondjuk ez nem occó roll )volt garmin xt.
Teljesen jól működött.

danyila
Samsung Galaxy Mini. Van benne önálló GPS vevő és jól megy rajta az IGO8 androidos változata. A vevő nagyon érzékeny, lakásban is működik (családi ház, betonfödém). A MIO-m ezt nem tudja.
Azon kívül az Androidra nagyon sok agyas GPS alkamazást lehet ingyé letölteni.

Olyat ne vegyél amiben nincs önálló GPS vevő. Ez ma már alapkövetelmény.

Hátrány : GPS használat közben jó ha van töltés, mert pár óra alatt lemeríti. De ez minden más telefonra is igaz.

logan85
a Samsung Galaxy Xcover is jó választás lehet, vagy a Motorola Defy +,
ezek, víz, és porállóak, tehát kicsivel valószínű jobban bírják a strappát.
Azonkivül ezeken is ugyanúgy Android van.

Shrek
Kíváncsi leszek majd a google maps-es gps-re. Hogyan oldják meg, hogy ne fizess milliókat az adatforgalomért. Mert, hogy kell hozzá net. Külföld=olcsó big_smile  big_smile
http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j … mp;cad=rja
Bár alapjába véve, nagyon jó. Az egyik kollégámnak a telefonján rajta van, de csak itthon "meri" használni.

danyila
Előre, az útvonalba eső google térképeket le lehet menteni? Ha be lehetne rakni a memóriába, akkor csak a tárolt változatot hívja elő és azon navigál. Ilyen még nincs? Szerintem már van csak meg kellene találni, hogy miként és hogy melyik program képes erre.

Joci
Amíg a navigálási időt meg kell fizetni ez felejtős. Van olyan elvetemült aki bevállalná? Nekem amit a jó Garmin lebonyolít bőven elég, vagy van még ami annyira szuper a gugliban, hogy megéri a "felárat"?

Shrek

danyila írta:

Előre, az útvonalba eső google térképeket le lehet menteni? Ha be lehetne rakni a memóriába, akkor csak a tárolt változatot hívja elő és azon navigál. Ilyen még nincs? Szerintem már van csak meg kellene találni, hogy miként és hogy melyik program képes erre.

Megmondom őszintén, hogy még nem néztem utána, de biztos van (vagy nemsokára lesz) járható út. Én még csak egy-két hete hallottam, illetve láttam ezt a kollégám kocsijában és azóta teljesen felvillanyozódtam, hogy lesz majd ilyen big_smile

Shrek

Joci írta:

Amíg a navigálási időt meg kell fizetni ez felejtős. Van olyan elvetemült aki bevállalná? Nekem amit a jó Garmin lebonyolít bőven elég, vagy van még ami annyira szuper a gugliban, hogy megéri a "felárat"?

Az a kérdés, hogy kinek, mit és mi ér meg. Én plusz pénzt egy internetfüggő GPS-ért nem adnék az biztos, pláne, hogy többet vagyok kint, mint itthon. Ez így, elég olcsó tájékozódás lenne big_smile  big_smile
De az tény, hogy naprakész. Aki nem utazik napi több száz, esetleg ezer km-t, annak fel sem tűnik, hogy mik a hiányosságai egy általános GPS-nek.
De én egyfolytában utazom, így tudom.
Régebben motorra sem ültem 2000km alatt (na ez az utóbbi időszak gyönyörű benzinárai és a füönököm szabadság adagolása megváltoztatta sad ). De még a nagyon jó Garminos térképben is találok hiányzó szakaszokat, nemhogy egy IGO-nál. Hozzáteszem, hogy van olyan szakasz Magyarországon is (Pl. 4-es elkerülő Kisújszállásnál), amit több mint egy éve használhatnak a forgalomban lévők és még mindig hiányzik a Garmin európai térképéről sad  sad  sad  Pedig ez nem az Adria, hogy külön cucc kelljen hozzá big_smile
Bár tény és való, hogy térképileg nagyon jó a Garmin, de mégsem naprakész.

Joci
Shrek bratyó! Hát nem indulunk csak egy eu térképpel! Föl kell nyomni a NaviGuide Magyarországot azt meg mindig frissíteni. Azon ott az elkerülő.
Itthon csak ez navigálhat.

TPB
A NG-on már rég rajta van a 4-es elkerülő!
Az naprakészebb,mint a CNE mindig.
De tény,hogy a CNE-re is már rá kellett volna rakniuk!

Shrek

Joci írta:

Shrek bratyó! Hát nem indulunk csak egy eu térképpel! Föl kell nyomni a NaviGuide Magyarországot azt meg mindig frissíteni. Azon ott az elkerülő.
Itthon csak ez navigálhat.

Kicsit elkeserít, de így van. Vannak viszont olyan helyek is, amik az eu-n vannak rajta és a magyarországin nincs. Az hogy lehet? Mondom, sok a kavarodás, legfőképp a hiányosság, de ezt csak akkor veszed észre, ha egyfolytában úton vagy és használod is sad
És lehet, hogy nem sok, de 17.000.- Huf egy Magyarország térkép (majdan ingyenesen frissíted) és 26.900.- egy NüMaps Lifetime kártya. Nekem épp elég volt az egyiket kicsengetni.

Shrek

TPB írta:

A NG-on már rég rajta van a 4-es elkerülő!
Az naprakészebb,mint a CNE mindig.
De tény,hogy a CNE-re is már rá kellett volna rakniuk!

Ki az az NG-on? Mi a tököm az a cne???? Kik ezek?
Hol van rajta?
Valamelyik nap jártam ott a legfrissebb Európa térképpel és nem volt rajta. Neked külön szállít a Garmin térképet? big_smile
Kicsit nyisd ki a szemed barátom big_smile

Joci
NG=NaviGuide! TE!
CNE=City Navigator Europe

Shrek
Vágom én, csak szeretünk egymással kötekedni big_smile

Shrek
Maszinak hála, megfertőződtem egy nyomorult Nokiával, így most Ovi navi teszt is van tongue
smile
Autóban biztos jó lesz. Arról nem is beszélve, hogy ingyenes.

Shrek
Fél éves a zümo 660-as készülékem.
Van benne 52.000 km.  Beszart az aksija (így szar volt a fényereje is), hibás a kártyaolvasója, ami azt jelenti, hogy vagy igen vagy nem látja a térképet, majd végezetül ha össze kékfogazom a telefonnal, a másik fél nem hallja, mit pofázok. Ergo, beszart a mikrofonja is.
Az aksit cserélték, a kártyát szintén (bár lövésem sincs, hogy mitől lesz jobb a kártya olvasója egy kártya csere után) na mindegy, nem kommentálom sad  sad  sad
A kékfogas problémámra pedig azt mondták, hogy nem tapasztalták. Holnap megyek a cuccért és nagyon kíváncsi vagyok a végkifejletre.
A készülék akkori és a mostani ára is megegyezik: 209.900.- jó magyar fizetőeszköz.

TPB
Már megin micsinátá vele Shrek?? big_smile  big_smile

Shrek
Isten bizony, hogy csak használtam sad

TPB
Az enyémet 3* a beton/aszfalthoz vágtam+1*leesett a lépcsőről.És semmi baja.
Valszeg az lehet a baja a tiédnek,hogy ezeket nem kapta meg!! big_smile  big_smile  big_smile

danyila
http://android.blog.hu/2012/06/01/a_htc_one_x_odaver

Ez a telefon nem a te GPS-ed.  lol  lol

Joci

Shrek írta:

Isten bizony, hogy csak használtam sad

Az biztos!
A Nüvim vigyázta minden lépését. wink

lucius

danyila írta:

http://android.blog.hu/2012/06/01/a_htc_one_x_odaver

Ez a telefon nem a te GPS-ed.  lol  lol

Ugyanez meg van a Nokia Lumina 900 is...

lucius

Shrek írta:

Fél éves a zümo 660-as készülékem.
Van benne 52.000 km.  Beszart az aksija ..........

Nem mondták neked ,hogy sört mindennel lehet bontani, csak ezzel nem...)))

Shrek
Annyi pálinka után Te sem tudtad volna big_smile

Shrek

TPB írta:

Az enyémet 3* a beton/aszfalthoz vágtam+1*leesett a lépcsőről.És semmi baja.
Valszeg az lehet a baja a tiédnek,hogy ezeket nem kapta meg!! big_smile  big_smile  big_smile

Ha nem lesz jobb az elhozás  után, akkor pótolom ezeket big_smile

Shrek
Kicserélték a Navi-Gate bandái  smile
Találtam egy rendkívül segítőkész ügyintéző srácot és pontot tett az ügy végére. Most minden oké smile

TPB
Mit cseréltek ki??A parókádat? big_smile  big_smile  big_smile

Shrek
Azt is, mert a maradék hajam is kihullott az idegtől big_smile
A zümit big_smile

danyila
Hát persze hogy kicserélték. 20 ezer Ft-os a cucc. 160-ért adják. Nyolcszor már meg volt véve az elején.
Ez a marketing garancia lényege.  lol  lol  lol

Shrek
Nagyjából igen smile

Joshi
Udv. mindenkinek.
Szeretnek vasarolni gps navigaciot.
Ki milyet ajanl vagy milyet hasznal?
Erdekelne a velemenyetek a garmin gpsmap 60- as szeriarol?
Hasznaltban erdekelne.
Ksz.

Tomita
Ha gondolod nézd meg a www.traveltech.hu honlapot. Jó barátom a forgalmazó, ha sikerült választani, esetleg alkudhatunk az árból. Egyébként ha nem
használod egész évben lehet, hogy érdemesebb bérelni.Ha telefonon felhívod biztosan tud segíteni. Nem fog rádsózni semmit.

TPB
GARMIN!!

Általában a a Garmin és Igo között szokott menni a vita.
Garmin előnyei:
-fényerőben verhetetlen!!!!!Napsütésben jól látni!Ez motoron elengedhetetlen!!
-van hozzá PROFI!!! PC-és útvonaltervező progi,amiről az útvonalat át lehet tölteni a navira.
-Topo,túrista térképek vannak hozzá és egyéb nem Garmintól is származó,de kompatibilis térképeket is lehet rátölteni.

Igo előnye:
-színesebb,csicsásabb a térképe.
-talán pár kresz táblát is jelez.(ebben nem vagyok biztos,csak hallomásból)

Joshi
Sokat  maszkaltam a neten muvelodni gpsvevo teren, es nekem csak a garmin gpsmap 60 szeria jot be.
IP67 -es  teljesen vizalo keszulek, ket db AA ceruzaelemmel mukodik es barmilyen terkepet ra lehet tolteni.
Suru erdoben is veszi a gps-jelet (alitolag) egyszeru (testreszabhato) menu.
Gyalogos vagy biciklis turakhoz is alkalmas, horgaszat, vadaszat stb.
Szoval ilyet szeretnek hasznaltba vasarolni.
Sajnos a Garmin feliratert sokat kell fizetni  sad . Ha volna hasonlo tudasu turisztikai gps es nem garmin akkor az is erdekelne.

Shrek
Hali!

Én most zümo 660-at használok. Nem rossz, de az 550-et jobban szerettem, csak ez elveszett sad
Próbálgattam Igo-s cuccokat. Tényleg csak a kijelző csicsásabb ez utóbbinál. A térkép részen (ami ezeknél a lényeg ugye?), viszont a garmin verhetetlen. Sajnos nem csak a feliratot fizeted meg sad
Nagyon jó a garija is a garmin cuccoknak és sok egyéb szolgáltatásuk is van, amit mások nem használnak.
Ja és van rajta bluetooth és vyzhatlan.

danyila
Én annyit mondok GPS-re úgy általában, hogy Garminom nem volt soha. Nem is ismerem.

Viszont van egy Mios IGO-s cuccom - és bátran állítom, hogy a google mapsban megtervezett utak egy az egyben átvihetők az IGO-s navigációba. Talán egy dolog lehet fontos - a vízállóság. De ez sem létszükséglet. Patakba nem borultam még vele, így nálam ez sem igény egyelőre.
Ha most vennék GPS-t, akkor a legfőbb szempont az lenne, hogy legyen blutuszos. Nagyon sokat segít, ha nem kell figyelni a képernyőt menet közben. Aztán ha van rajta blutusz, akkor legyen rajta IGO és ezzel bár hova el tudok menni Európába. Legyen az a Kárpátok földútjainak egyike, vagy akár a térképpel nem rendelkező Albániai murvás utak bármelyike.

Joci

Shrek írta:

Hali!

Én most zümo 660-at használok. Nem rossz, de az 550-et jobban szerettem, csak ez elveszett sad
Próbálgattam Igo-s cuccokat. Tényleg csak a kijelző csicsásabb ez utóbbinál. A térkép részen (ami ezeknél a lényeg ugye?), viszont a garmin verhetetlen. Sajnos nem csak a feliratot fizeted meg sad
Nagyon jó a garija is a garmin cuccoknak és sok egyéb szolgáltatásuk is van, amit mások nem használnak.
Ja és van rajta bluetooth és vyzhatlan.

.....hallottuk a Gurut. Ez így is van, ahogy írta. Itt tényleg nem a matricázást felárazták. Mindezek mellett az olcsóbb is elvisz bárhová, csak a hibáit is el kell viselni.

Shrek
http://www.garmin.hu/termekek/zumo-350lm
ehhez mit szóltok?
Nekem tetszik cool

Tomita
Jó az ízlésed az biztos.
Egyébként most tárgyalok ez ügyben az egyik ismerőssel, hogy lehessen bérelni ilyen
készüléket az " idényben". Nem tudom lenne-e á igény? Szerinted?

Shrek
Hááááát.... Nekem ezek a bérleményes dolgos sosem jöttek be, de ha jó árat mondanak rá, biztos lesz olyan, akit érdekelhet.
Személy szerint jobban szeretem, ha valami nálam van, az az enyém. Persze, ez mindenkinél másképp van.

Joci

Shrek írta:

http://www.garmin.hu/termekek/zumo-350lm
ehhez mit szóltok?
Nekem tetszik cool

Hát nemtom kelle itten véleményeznem, aztat meg Te úgyis tudod! smile Mert hát a nagytesó a király! lol


Tomita

Shrek írta:

Hááááát.... Nekem ezek a bérleményes dolgos sosem jöttek be, de ha jó árat mondanak rá, biztos lesz olyan, akit érdekelhet.
Személy szerint jobban szeretem, ha valami nálam van, az az enyém. Persze, ez mindenkinél másképp van.

Természetesen igazad van. Én se dobálnám vissza, ha szembe jönne egy ilyen.Bár szerintem 174.000-ftért elég sokat kell túrázni, hogy megérje... Egyébként a bérlés szempontjából szűk körre gondoltam, ( Joci után szabadon " faszikáim").

Shrek
Nekem nem kéne, de ne felejtsük el, hogy ezek is gyártanak navigációhoz hasonlót  smile
http://www.tomtom.com/hu_hu/products/bi … /index.jsp
akkor már inkább ez, egy óvszerrel  smile
http://www.cnspna.com/cns_globe_hd.html
A TomTom-ról firkálnak hideget-meleget, de szerintem soha nem volt senkinek ilyen cucca. Azért egyszer kipróbálnám. A CNS-ról viszont, nem hallottam rosszat.

Tomita
Nem a nagytesó de lehet hogy elég: http://www.louis.de/index.php?media=bei … r=10001592

Shrek
Jó kis cucc, próbáltam is smile

Frankie    (2013. 01. 17. 19:56:24)

Shrek írta:

A TomTom-ról firkálnak hideget-meleget, de szerintem soha nem volt senkinek ilyen cucca. Azért egyszer kipróbálnám.

Piszokul szemeztem vele, de a standard térképcsomagnak Magyarország van a dél-keleti csücskében, úgy meg már nem is érdekel. Pont a kimaradt részek kellenének. Így le is tettem róla.

Shrek
Milyen térkép van azokon? Nem lehet rá varázsolni valami használhatót?

quby

Shrek írta:

A TomTom-ról firkálnak hideget-meleget, de szerintem soha nem volt senkinek ilyen cucca. Azért egyszer kipróbálnám.

Hideg - meleg,  kinek a pap kinek a pappné. Nekem régen volt és nagyon utáltam. Ugyanabban az árban voltak mint az IGO-s társak, de mivel nem  Win CE alapu eszközök nem ment rá semmi csak a saját szoftok. Azok pedig SZÁMOMRA átláthatatlanok, és logikátlanok voltak.  Navis képességik sem voltak a toppon. Ez már vagy 6 éve volt, lehet hogy azóta fejlődtek, nem tudom. Szerintem szerezz egyet 1-2 napra mielőtt belevágsz.

Frankie

Shrek írta:

Milyen térkép van azokon? Nem lehet rá varázsolni valami használhatót?

Nem tudom, hogy megéri-e barkácsolni. Magyarországon csak egyfélét forgalmaznak, ez a "Central Europe", amin már pl. Horvátország, Szerbia, Románia, Ukrajna, stb. rajta sincs. Német honlapon találtam "Europe" verziót, de az is csupán részleges lefedettséget ígér az említett országokra (bármit is jelentsen ez), sőt, Szerbiában, Albániában csak a főbb utakat ismeri. Ez így nagyon cinó...  mad
Kicsit későn kezdték a fejlesztést errefelé.  neutral

Frankie

quby írta:

Hideg - meleg,  kinek a pap kinek a pappné. Nekem régen volt és nagyon utáltam. Ugyanabban az árban voltak mint az IGO-s társak, de mivel nem  Win CE alapu eszközök nem ment rá semmi csak a saját szoftok. Azok pedig SZÁMOMRA átláthatatlanok, és logikátlanok voltak.  Navis képességik sem voltak a toppon. Ez már vagy 6 éve volt, lehet hogy azóta fejlődtek, nem tudom. Szerintem szerezz egyet 1-2 napra mielőtt belevágsz.

Hát igen. Egy német kollégám ezt használja, oda van tőle, meg vissza. Azért próbaképpen, csak hogy ilyet is lássak, ki fogom próbálni, de biztos nem ez lesz a nyerő.
Más téma: Hallott esetleg valaki már olyan kütyüről, amire IGO-t lehetne telepíteni, de vízhatlan???

Shrek

Frankie írta:

Hát igen. Egy német kollégám ezt használja, oda van tőle, meg vissza. Azért próbaképpen, csak hogy ilyet is lássak, ki fogom próbálni, de biztos nem ez lesz a nyerő.
Más téma: Hallott esetleg valaki már olyan kütyüről, amire IGO-t lehetne telepíteni, de vízhatlan???

Igen, én big_smile
CNS stylus arrival (azt hiszem) Becker crokodile.Ennyi
http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j … 8874,d.Yms
http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j … PWeJBFv4kQ
Akkor inkább a CNS big_smile  Szerintem, de baszottul nézz utána ezeknek!
Nagy gáz, hogy egyiket sem forgalmazzák már, ha jól tudom, ezért nehéz lesz találni.
Vagy, van még az Xroad Tibo- ami hivatalosan nem megy IGO-val és lövésem sincs, hogy milyen lehet az, ami rajta van. Valami nem létező térképszoftver sad

Shrek

Frankie írta:

Nem tudom, hogy megéri-e barkácsolni. Magyarországon csak egyfélét forgalmaznak, ez a "Central Europe", amin már pl. Horvátország, Szerbia, Románia, Ukrajna, stb. rajta sincs. Német honlapon találtam "Europe" verziót, de az is csupán részleges lefedettséget ígér az említett országokra (bármit is jelentsen ez), sőt, Szerbiában, Albániában csak a főbb utakat ismeri. Ez így nagyon cinó...  mad
Kicsit későn kezdték a fejlesztést errefelé.  neutral

A Garmin-nál, ezeket a térképeket külön meg lehet vásárolni ( "szerezni").
Balkán- Adria route (teljes térkép Albánia, Montenegró, Szerbia, Macedónia, Horvátország, Szlovénia, Bosznia) Kihagytam valamit? smile
Ukrajna külön full és ugyanez a helyzet, a román bigyóval smile
Hozzáteszem, a friss Európa már majdnem teljesen használható ezeken a helyeken is.

Red--G
Én pár éve próbáltam a TOM-TOM-ot, de akkor még nem volt teljes a lefedettség a keleti blokkban, Magyarország sem.
Azóta változhatott a feldolgozottság.
IGO remek lefedettségű, de az csak a belterületi részeket tartalmazza, Magyarország és attól nyugatra király belterületi részeken, tőlünk keletre nem voltam még vele.
Most Garmint használok, tökéletes lefedettség, sok térkép rátölthető, nekem megvan az 50000-es katonai is (Topo map) földutak is rajta vannak és tervez is rá, ha kell.

gabor
Sziasztok,

Térkép rajongó lévén szinte nulla tapasztalatom van idáig GPS-el, de tavaszra felruháznám magam egy GPS-el.

alábbiakban ha van tapasztalatotok megköszönöm ha megosztjátok :

- motoros vagy hagyományos autós GPS? ha az autóst beteszem tanktáska átlátszó fóliája alá akkor látom e napsütéstől stb?
- autós gps-t használt e valaki huzamosabban tartóval (rázkódást hogy bírta?)
- tapasztalatok Openstreetmap-al? Használja e valaki?
- Lajoshoz kérdés - ha IGO8 alá betöltöd a Google Maps tervet akkor kevésbé frekventált helyeken (pl , Montnegro, Albánia) az IGO is le tudja fedni utakkal amit a Google Maps-on kinéztél vagy időnként a semmiben visz az út? Magyarul melyik a részletesebb.

kösz előre is minden gondolatot ami idevág, üdv

danyila

gabor írta:

- Lajoshoz kérdés - ha IGO8 alá betöltöd a Google Maps tervet akkor kevésbé frekventált helyeken (pl , Montnegro, Albánia) az IGO is le tudja fedni utakkal amit a Google Maps?

Ezeken a vidékeken (albánia nagy része) csak a googli betöltött térképeket lehet használni. Az IGO nem tartalmazza az utak 90%-át.

Joci

gabor írta:

- motoros vagy hagyományos autós GPS? ha az autóst beteszem tanktáska átlátszó fóliája alá akkor látom e napsütéstől stb?

Hát nem tanktáska. Ott biztos tükröződik. Nézz vissza a topik elején van valahol kép az enyémről.

gabor írta:

- autós gps-t használt e valaki huzamosabban tartóval (rázkódást hogy bírta?)

Már mitől rázkódna? Ezt nem értem? Ha a Transalp rázkódik nagy a baj, mert vagy rossz a teló, vagy rossz a gyújtás.
Már két éve használom, nem cserélném motoros navira.

gabor
Köszönöm a válaszokat - rázkódás alatt azt értem ha nem tökéletes minőségű úton megyek hanem gyengébb minőségű aszfalton vagy murvás úton akkor a vibráció nagyobb a kormányra szerelt GPS-nél mint pl autóban. Motoros GPS erre jobban fel van készítve de évente néhány alkalommal kellene csak azért nem szívesen fizetnék érte 3x-os árat.

danyila
Nekem autós GPS-em van kezdettől fogva és a rázkódás semmi problémát nem jelent.
A rázkódás inkább a felerősítést kezdte ki. Eleinte a plexi belsejére tapadókorongozott tartóm volt. Ott esőmentes árnyék van. Annak a tapadó korongja rázkódott szét 2011-es albán túrán végérvényesen. Persze maga az egész ki volt kötve egy biztonsági zsineggel. Számítva arra, hogy ez bekövetkezhet. Így menet közben csak leesett, de nem ért földet.
A tapadókorongos plexis megoldás után kormánybilincses tartót szereltem fel. Ezt kerékpáros boltban lehet beszerezni.  Azon csak szépen rezeg terepen, de nem tud leesni. Sokkal stabilabb szerkezet. Igaz - ennek is van biztosító zsinegje, de még soha nem kellett, hogy működésbe lépjen. Ennek egy hátránya van. Mivel nincs eső árnyékban, eső esetén le kell venni. Viszont ekkor beteszem a tanktáska átlátszó teteje alá. Különben is esőben a legritkább esetben megyünk. Olyankor illik félreállni, ha csak nem enyhe szemergésről van szó.

Yoshi

gabor írta:

Sziasztok,

Térkép rajongó lévén szinte nulla tapasztalatom van idáig GPS-el, de tavaszra felruháznám magam egy GPS-el.  ...........

Udv. Kifelejtetted a harmadik kategoriat - a turisztikai gps-eket.
Ceruza elemmel mukodo, de toltore is kapcsolhato vizalo kutyuket. Jo autoba es motorra meg bevaghato a hatizsakba is gyalogos tura eseten.
Garminban a gpsmap 60, 62 76 szeria vagy az oregonok (erintokepernyos valtozat), meg sok mas modell...
Magellanban a triton szeria (az ara baratibb).
Ket hete vasaroltam eg gpsmap 60 cx keszuleket (hasznaltba) es most tanulmanyozom az openstreetmap-ot.
Programkent a gepen Qlandkarte nevezetut hasznalok, ami teljesen ingyenes (szabad,kroszplatformos) program es remekul mukodik tobb fele gps tipussal is.
PL. A garminbol track-eket csodasan tolti le es fel, terkepet meg az opensteetmapot is tud hasznalni.

BigBlue
Nekem a kormány merevítőn van a GPSes telefonom. De nem szeretem, mert le kell nézni hogy lássam.
Én azon agyaltam, hogy a plexit tartó csavar közé rakok egy fémkonzolt és oda kellene felrakni a készüléket. Egyrészt majdnem esővédett, másrészt nem takar ki a műszerekből semmit, harmadrészt könnyebb rápillantani, sokadrészt sokkal jobban vízszentesebben áll, kisebb árnyékoló kell rá.
A kereszt konzol már fent van a mocin, már csak a GPS tartót kell felerősíteni rá.

TPB
Navit motorra csak Garmint érdemes sztem.
Ha nem akarsz a Zumo-ra költeni,akkor vmelyik autós Garmint érdemes még venni.
Annak is nagy a fényereje,így látható napsütésben is!
Felfogatás szempontjából a minnél magasabbra való elhelyezést javaslom!
Menetközben is rá kell pillantani és akkor nem jó lefelé nézegetni!
Ha magasan van,akkor még látómezőben van az út is!!
Én a műszerfal tetejére rögzítettem.Max akkor rázkódik ha a blokk is az alacsony fordulat miatt,de azt ugye illik rögtön +szüntetni.Valamint ha gödrös terepen megyek,de akkor sem nagyon.
Íme a helye:
https://picasaweb.google.com/1129633856 … 4790385442

BikerGery
Helló!

GPS vásárláson gondolkodom mostanság...Nem akarok sok pénzt kiadni a szerkezetre, de azért nem is egy no name kínai valamit akarok. Igazából ezt néztem ki : http://www.elektrolimit.hu/telefon_es_n … 24871.html
Érdekelne a GPS-es témában jártasabb kollégák véleménye erről a típusról, érdemes-e megvennem.

Joci
Igen.
Motoron a Garmin ami jól látható. Veszel hozzá tokot kb. 4000 Ft, meg egy tartót, nem tudom mennyi. Visszaolvasol magam is csináltam.
A térképek fel vannak töltve, de venned kell egy magyar térképet microSD-n az a tökéletes itthon. Naviguide a neve.
Frissítés már fizetős, ha regisztrálod a cuccost lehet kedvezmény, vagy megoldod. A magyar az mindig ingyenes.
Amerikai oldalon 130 dollár a javasolt fogyár.

BikerGery
Köszi Joci a gyors választ!
A gps tartódat láttam már,  ötletes. Valami hasonlót szeretnék én is.

Tomita
Szia Gery!

Ha tudok segíteni, akkor szólok, hogy jó ismerős a www.traveltech.hu tulaja, biztos ki tud találni valamit, ha komolyan érdeklődsz. Ha elfogadsz egy tanácsot, külföldi ( nagyon olcsó) GARMIN-t csak akkor vegyél, ha nem érdekes a menü, frissítés és egyebek. A GARMIN nem hülye és amikor regisztrálsz kiderül a turpisság és nincs kinél reklamálni ( saját tapasztalat).
Tudom hogy itthon drágább de hosszú távon megéri, eben biztos vagyok.

A Jociéhoz annyit, hogy van olyan GARMIN amin alapból rajta van a NAVIGUIDE, "vagy valahogy rákerült" big_smile

E hivatkozott honlapon ilyen pl a NÜVI 30 ( külön a térkép általában ennyibe kerül).

Joci

BikerGery írta:

Köszi Joci a gyors választ!
A gps tartódat láttam már,  ötletes. Valami hasonlót szeretnék én is.

Ha hezitálsz még most is, kérdezd a nagykert: http://www.garmin.hu/garmin-bolt
Ja és náluk vásárolhatsz is. Nézz szét mi mennyi. A 30-as pl. ua. mint, amit Tomita linkelt .
A 2200 már nem szerepel a listán, valszeg kifutó. A NaviGuide térkép SD kártyán egy 10-es, de ha bemégy hozzájuk, akkor kb. 6, legutóbb Shreknek talán ennyi volt.

BikerGery
Joci ,Tomita!

Köszi a segítséget! Végül a kiszemelt típus mellett döntöttem, mert sajna az anyagiak közbeszóltak. Egyébként az igényeimet ez is maximálisan kielégíti.
Ha mégsem válik be marad a térkép smile

Tomita
Nincs mit. Szerintem nem helyetted akartuk választani, csak elmondtuk ( tam) a véleményünket. Ez nem jelenti azt, hogy rosszul döntöttél...Sőt várnánk a véleményedet, hátha mi tévedünk... big_smile

Joci

BikerGery írta:

Joci ,Tomita!

Köszi a segítséget! Végül a kiszemelt típus mellett döntöttem, mert sajna az anyagiak közbeszóltak. Egyébként az igényeimet ez is maximálisan kielégíti.
Ha mégsem válik be marad a térkép smile

Nem kéne sajnálnod. Nagyon jó áron vásárolsz. A hasonló árú GPS-ek közül ez kiemelkedik.
Ha nekem még nem volna, ezt választanám. Be fog válni, mivel ilyened még nem volt.
Amelyik térképpel  fel van töltve, egy jó darabig frissítés nélkül is elgurulgatsz.
Amit még nem említettem, 3 órát is tud működni egy feltöltéssel. Ez akkor hasznos, ha idegen városban sétálsz és keresel valami érdekeset. Nekem ez nagyon jó volt Békéscsabán bandukolva megéheztem és kis nyomogatás után már ki is dobta a legközelebbi mekit. smile

BRUDER mester
G 176 C ?   40 pénz.

Van belőle itthon néhány, bár ez csak offróódra jó. De arra nagyon.

Tomita

BikerGery írta:

Köszi Joci a gyors választ!
A gps tartódat láttam már,  ötletes. Valami hasonlót szeretnék én is.

http://www.biker-discount.co.uk/honda-x … 1660-p.asp

ez jó ennyiért?

Joci
Nem , mert ez is lehúzós projekt. Mindenkinek van valami elfekvő otthon amit felhasználhat tartónak. Én is így oldottam meg. A vibrációmentes csak parasztvakítás, szélsőséges körülmények között lép fel, ott meg nem a navit nézed. Ez tapasztalat. Az enyémben szivacsrétegen fekszik az autós GPS és teljesen jól műkszik. Nincs szükség hangra sem, a fél szemem ott van , ha kell. Ehhez még annyit, zuhogó esőben is perfekt. Még csak be sem párásodott. Szóval a motoros GPS is lehúzósnak minősül, elhihetitek.

danyila

Joci írta:

Az enyémben szivacsrétegen fekszik az autós GPS és teljesen jól műkszik. Nincs szükség hangra sem, a fél szemem ott van , ha kell. Ehhez még annyit, zuhogó esőben is perfekt. Még csak be sem párásodott. Szóval a motoros GPS is lehúzósnak minősül, elhihetitek.

Nekem is autós GPS-em van immár 6 éve. Zuhogó esőben amúgy sem megyek - ha meg még is, a túraplexi árnyékában cseppmentes maradt.
A rezgéscsillapítpos felfogatásról megy csak ennyit. Ez kerékpárosoknak készült. Ha oda jó ennyi rezgéscsillapítása, akkor a transalpra is elég ennyi. Ezt egyébként két fajta szárhosszúsággal lehet kapni. Én a hosszabbat vettem meg. 2000 Ft alatt van és biciklis boltban érdemes keresni, vagy a jobb GPS-es boltokban.

http://akcioswebaruhaz.hu/uploads/shop/akcioswebaruhaz.hu/termek/2024444_big.jpg

A másik pedig a telefon. Sajnos a Galaxy minimhez nem lehet kapni bölcsőt. Így annak egy ilyet vettem. Ezt a plexi belső felületére lehet felcuppantani. Jelenleg - motorozás hijján a kocsiban tesztelem. Motorra rakva persze majd ki kell kötni leesés ellen. El ne veszítsem. Ebbe minden fajta bölcső nélküli telefon belefogható és ahogy tapasztalom elég masszívan fogja is. (autóban)
http://gsmotthon.hu/files/accessory/5500/5311/nokia-gepkocsiba-gyari-cr-115-+-hh-20-tartokar-passziv-tarto.jpg

merlyn
Kíváncsi leszek, neked sikerül-e a telefontartó rögzítése. Én 1 percet szórakoztam vele ugyan, de mivel íves a plexi, nem sikerült a megfelelő rögzítés. Kocsiban viszont tényleg baromi jó, én is ezt használom.

Cula
Én is telómat szeretném használni GPS-nek(főleg, hogy vízálló), kocsiban már én is teszteltem. Ilyen összeszorítós tartó nem tudom mennyire lehet jó mocin. Én már arra is gondoltam, hogy zsebben is lehetne, és headset a fülben, csak a hangot hallgatni. Ilyet még sose próbáltam, nem tudom milyen lehet, csak egy ötlet. Majd hétvégén kipróbálom. Nekem majd még egy 12v-os kivezetés is kellene a műszerfalra kormányhoz.

Tomita
Asszem maradok  a kisméretű tanktáska, tetején átlátszó tokkal verziónál.

BRUDER mester
Én maradok a gyári GPS + tartó kombi nációnál. Ez bevált.  Hukkk. :-)

merlyn
Én tavalyi MTR-en jártam úgy, hogy a tanktáska tetején volt a műanyag alatt. Egyszer csak kiírta, hogy vazze' meleg van, és kikapcsolt. Pff.

Viszont nem is a rögzítő cucc a kérdés nekem, hanem 650-esen hova a pikulába tettétek, hogy ne takarjon ki semmilyen műszert, és ne akadályozza a tanktáskát sem, illetve a kulcs kiszedésnél se törjem el a tartót??? Hogy ez mennyire bosszant...

4

Válasz: GPS

Riki
Sziasztok!

BikerGery, hogy szuperál a Garmin GPS-ed? Utánaolvastam és nekem is tetszik, kíváncsi lennék a véleményedre.

Más: Kipróbáltam a webmoto.it honlapot, nagyon rendesek, gyorsak és sok kellék olcsóbb, mintha itthon venné meg az ember. Ajánlom mindenkinek! smile

BikerGery
Szia!

Egyelőre nem sokat volt alkalmam használni, csak pár rövidebb úton volt velem.
Teljesen szimpatikus kis szerkezet, egyszerű mint a faék smile könnyen kezelhető a menüje, jó a fényereje, jól hallható(bár ez motoron mellékes)
-járt hozzá egy ingyenes térképfrissítés a garmin.hu oldalról, amihez venni kellett  egy micro sd kártyát mert a gps-re nem fért rá, gyárilag 1 db autós töltőt adtak hozzá.
Amit hiányoltam az az adatkábel volt, de ezt a problémát áthidaltam a fényképező gépem kábelével.
Az akksija kb 3 órát bír.
Itt találsz egy angol nyelvű leírást róla: http://www.gpsmagazine.com/2010/11/garm … W2Fh0qyC2N
Remélem segítettem.

quby

BikerGery írta:

....jó a fényereje....

Ez alatt azt érted hogy motoron jól látható? valami tartód van?

Riki
Lehet, buta kérdés, de hol találom meg, hogy mely országok vannak benne? Tartónak ezt szemeltem ki, újabb link  smile   :  http://www.kelomotor.hu/gps_tarto_kappa.html

Tomita
Ha GARMIN ügyben érdeklődsz javaslom Bandi barátomat, aki a www.traveltech.hu oldalon elérhetsz. Az idők kezdete óta GARMIN-os. Kérdezz tőle nyugodtan..

BikerGery

quby írta:

Ez alatt azt érted hogy motoron jól látható? valami tartód van?

Igen, nekem úgy tűnik működni fog a dolog, és igen van hozzá tartóm is.

Egy ilyesmi: http://www.gps.hu/spd/8625/Noname_Unive … lo_tarto_5

Bár lehet, hogy ez olcsóbb lett volna: http://www.google.hu/imgres?imgurl=http … mp;dur=453

Joci

quby írta:
BikerGery írta:

....jó a fényereje....

Ez alatt azt érted hogy motoron jól látható?

A nappali világosságnál csak a Garmin ami jól látható. A szomszédom szuper GPS-e az utcán úgy működik, hogy árnyékolni kell a kezével. Odaálltam az én 1490-esemmel, oszt csak lesett. Természetesen rögtön kérdezte, milyen drága volt? (85péz)
No most a Gery-é is ugyanúgy világít, kicsi pézé. smile

Joci   (2013. 06. 10. 22:27:35)
Csákány Faszikáim!
Leírom, mert Danyila figyelmeztetett az autós GPS tokban felmelegszik oszt megadhatja magát. Valóban megtörtént tűzforró volt, mikor itthon kivettem a tokból. Több mint 3 órán keresztül napozott, de tűrte, keine problem. Garmint vegyetek! smile

BigBlue
őőőő, nem csak a gps, hanem a telefon is felmelegszik benne...az a szivacs lehet, hogy rezgésmentesít, de szigetel is.

asszonnyal a horvát túrán álltunk miatta vagy 20 percet az út szélén, de mivel valamennyire vízállóvá is teszi ezért szerintem oda ki kéne találni valamit. Pl, szivacs vastagságból levágni és egy hővezető lemez betenni a telefon/gps mögé, vagy a szivacs középét kivágni és betenni egy ventilátort, de akkor meg hogy vezeted el a hőt, hogy megmaradjon a vízszigetelés.....

ja, valaki megkért, hogy mutassak képet, hogy hova szeretném felrakni a gpst. Ezúton bocs, de pótlom!. Ez a terv:

blueenter.hu/transalp/gpsfelfoagatasterv.jpg

danyila

Joci írta:

Csákány Faszikáim!
Leírom, mert Danyila figyelmeztetett az autós GPS tokban felmelegszik oszt megadhatja magát. Valóban megtörtént tűzforró volt, mikor itthon kivettem a tokból. Több mint 3 órán keresztül napozott, de tűrte, keine problem. Garmint vegyetek! smile

Én a tanktáska műanyag alá szoktam rakni a telefont. Ott melegszik. Olyan mint egy napkollektor. "Üveg" előlap alatta fekete hőelnyelő, közte légrés. Viszont csak akkor, ha rásüt a nap. Menet közben meg gyakran rásüt. Hiába van közben menetszél. Az ilyet aztán úgy szoktam orvosolni, hogy a műanyag térképtartó oldalán lehúzom a cipzárt és így beáramlik az örvénylő levegő. Csak hogy ezzel meg az a baj, hogy a huzat kiszippanthatja a telefont aztán mikor odanézek az nincs sehol. Arra is jájöttem, hogy a telefon főlé rakok egy fehér papírt. Így antinapelem keletkezik és nem melegszik. Csak hogy így meg a telefon nem látszik.
Ja kérem - semmi sem lehet tökéletes.
wink

Cula
A telefont ilyennel szeretném felfogatni. Sima országúti használatnál ebből nem esik ki, ugye?

http://kepfeltoltes.hu/130615/DSC_0209_ … es.hu_.jpg

BigBlue
Szia!

Telefontartó felejtős. Nekem már repül az M0-áson 80-nál ki egy ennél komolyabb tartótóból is.

pampusz
Üdv! 
Valaki, valamikor feltett egy olyan programnak a link-ét amivel a google térképeket át lehet konvertálni a GPS által használt
formátumba. Na ezt nem találom. Ha az a valaki magára ismer legyen olyan kedves és ismételje meg a tettét.:))  Pampusz.

danyila
Én voltam és ez az.
http://www.routeconverter.de/home/de

Capitano
Hello Mindenkinek.

GPS ötlet: nem akarok reklámozni, de az edigitalnál a garmin dakota 10 gps  kuponos akcióban csak 30 e Ft. Kis gépészkedéssel lehet rá sokféle térképet varázsolni. 
Extra áramellátás nélkül is használható: egy pár jól feltöltött akksival közel 20 órát elmegy. (lekapcsolt háttérfénnyel, de így is jól látszik.) Folyamatos fénnyel is 6-8 óra az üzemideje.  2900 Ft hozzá a kerékpáros tartó, amivel a bal oldali tükör mellé kábel kötegelővel rögzíthető. A cucc vízálló, nem kell félteni. Ár-érték arányban nincs párja.

Kari
Yoshy. Nem értek ezekhez a műszaki kütyükhöz. Neked is ilyen GPS-ed van ha jól tudom. Milyen cucc ez, sok túravideóban ezt látni a vasakon, ha ajánlod ráírok az eladóra, megveszem.

Yoshi
Nekem a Garmin gpsmap 60Cx van, aminek csak annyi a kulombsege a 60C-hez kepest hogy mas fajta gps vevo chipje van.
A fullos verzio a gpsmap 60CSx amiben magneses iranytu meg barometer is van.
Ezek a gps-ek igazi munkagepek - mindent tudnak amit egy navigatornak tudnia kell. Magammal viszem gyalogos turakra is, mert 2db ceruzaelemmel megy vagy 2 napig. IP67-nek megfelelo vizalosaggal bir, ezert nem kell semmi fele tokokat vasarolgatni hozza, nyugottan lehet vele nyomatni tovabb a szakado esoben.  smile
Nem erintokepernyos, mint a mostani gps-ek 99 szazaleka, de jol vegiggondolt konfiguralhato menuje van.(Kesztyuben akar 80-nal haladva keresem ki benne az uticelt, vagy modositok a meglevon).  A mostani elvarasokhoz lassu processzora van, de ha nem terkepet bongeszni akar vele az ember 3d-ben, akkor elegendo a teljesitmenye. En inkabb googleearth-ben vagy mas terkepeket bongeszve tanulmanyozom az uticelokat, a navigatorba meg csak tracket toltok fel vagy fontosabb uticelokat, es hagyom hogy a gps tervezze meg nekem a rovidebb (tobnyire foldutakon) vagy a gyorsabb utvonalat. Nekem egy a fontos, hogy amikor erdekel tudjam hogy hol vagyok es hogy tudok onnan kimaszni.  big_smile

Engedelyezi netrol letoltott vagy pc-vel modositott track hasznalatat, nem ugy mint a garmin zumo-k nagy resze.

Kari
Köszi Yoshy a részletes leírást. Szerintem ha Neked megfelel, az én igényeimnek és tudásomnak bőven  jó lesz.

Még annyi érdekelne, hogy napfényben a fényerő elegendő, jól lehet látni  a képernyőt?

Yoshi
Nevetni fogsz, de minel erosebb a napfeny - annal jobban latni a kepernyot. Van alatta valami specialis tukoralatet.
Amugy gondolkozz el a motorra valo felfogatason is. En turatecheset vettem hasznaltan 50 euroert. Garminos muanyagot lehet venni olcsobban. Amugy ha a csavoka nem adta el, akkor bizti tudsz belole alkudni.
PS. Leszogezem hogy ez egy fapados munkagep, csak navigalasra valo. Nem lehet vele filmet nezni, mp3-mat halgatni, nem pofazik bele semilyen hang a navigalasba, stb.

nafm
Vigyázzatok, ennek a gps-nek csak belső memóriája van, az is csak 56MB! Ez elég lehet kisebb területű használathoz, de pl. egy hosszabb túra térképanyaga nemigen fog ráférni. Amúgy ez tényleg  jó kis gép, többre tartom ezeket a nyomógombos túra gps-ket az érintőképernyősöknél (kettőt már sikeresen eltörtem). Nekem az új GPSMAP 62S van, de a 60-as sorozat stabilitás szempontjából bizonyítottan jobb! De minimum CX!
Yoshi, köszi, hogy beírtál a túralistába, már nagyon várom a májust!!!

Yoshi
Ha jol ertem, akkor kartyaolvasoja nincsen? Hat akkor inkabb olyat kene keresni amin van.

Kari! Bocs, de ez a vasarlas lefujva. Keresunk Cx -et vagy CSx -et

talaltam is http://www.subito.it/sport/gpsmap-60csx … 907815.htm  ;-)

Kari
Köszi Yoshy, akkor az felejtős. A CSX-nek az ára kicsit sok nekem. Ha harminc ezer környékén találnánk az kiváló lenne!!

Joci
Ha most kellene egy navi, ezt venném. Ezt úgy mint az enyém egy motoros tartóba, amit a kormányra rögzíthetsz.
http://www.bikeparts.hu/termekeink/tura … tlakozoval

Kari
Köszi szépen Joci! Annyival szimpatikusabb lenne a túra GPS, hogy a leírások alapján vízálló, masszívabb és magyar menüs.

Kérdés, hogy árban lesz e megfelelő hmm

Yoshi
A nuvi-k be nem lehet trackeket feltolteni + egy ev hasznalat utan az akkuja jelentosen gyengul.
Persze erre a marketingosok azt mondanak, hogy minden evben az ujjabb modelt kell megvasarolni meg stb. neutral

Yoshi
http://www.ebay.de/itm/Garmin-GPSmap-60 … 417baca693

ez Dojcslandiaban van 175 eur azonnali vetel eseten.
Ha van ebay-t hasznalo ismerosod - beszelj vele hogy alitsa be a licit-robotot arra az osszegre amennyit raszansz, oszt egy het mulva meg latod hogy mire jutottal. Lehet hogy megnyered.  smile

bubodr66
Nekem egy Garmin Questem van kb 8 éve, a barátomnak pedig olyan, amiről ti beszéltek. A túrák során, elsősorban külföldön az enyém sokkal praktikusabbnak bizonyult: ugyanúgy vízálló, defolyamatosan tölthető és sokkal nagyobb a memóriája.

nafm
Ha már Garminra terelődött a szó, ismeritek ezt a térképes oldalt? http://openmtbmap.org/download/odbl/#eu … -downloads
Személyes kedvencem térképből a http://openmaps.eu/?lang=hu, de pl. Ukrajna az előbbin jóval részletesebb.

danyila
Én a google mapsot használom. Azon tervezek, mentem és átteszem az IGO-os GPS-be
A Garmin is így működik?

TPB
Hasonlóan.
A Garminnak van 2 profi pc-és útvonaltervező progija.
Azokon lehet nagyon profin tervezni pontokat,útvonalakat és áttölteni a naviba.

Shrek
Én is a googlemaps-et hasznàlom tervezésre, majd kézzel beütögetem a naviba az érintési pontokat. big_smile


regal
Én meg csak úgy megyek.....  valaki után!!! lol  lol

Shrek
Akkor Te nyertél big_smile

BigBlue
Erről egy érdekes videó:

http://www.youtube.com/watch?v=HY7WCGQAMLw

mintha a kis 350-esnek mennyivel fényesebb a képe...

TPB
1.
Valszeg a 660,Montana CNE térképet használt,a 350-es pedig Motorkaart Benelux térképet,amin mások a színek,stb.
2.
Miután a 660-nak feltolta maxra a fényerőt,már nem volt különbség,csak ami a színekből adódik.

Shrek
Igazából is fényesebb. A régi 550-hez képest, gyengébb a fényerő a 660-nál, de az újakat (350,390)  megint "kifényesítették" big_smile

Shrek
Az előző héten, 3 napos non-stop üzemmódban teszteltem a saját Zümo 660-as készülékemet, egy Wayteq 960hd és egy 7"CNS akármi ellen.
Hiszen volt arról szó, hogy nem feltétlen akarunk nagy pénzért gps-t venni egy alkalomra (Budapest-Bratislava rally).
Kicsit több, mint 700kilométert mentem naponta velük. ezen felül az állás időkben, folyamatosan basztattam mindegyiket.
Nem írok most ide nagy tesztet, mert ahhoz még tesztelni kell őket, de sok mindent már sejtek  smile
Indulás Dunaharasztiból- Zágrábba. Folyamatosan nézve a fő és mellékutakat egyaránt. Az IGO is a Navtec adatbázisából dolgozik (most már) ha jól tudom  smile  Mind a három készülék, más-más távolságot adott meg. Igaz ugyan, hogy a két legtávolabbi is csak 15 kilométer volt, de ez egy versenyen nagyon sok  sad   Természetesen mindhárom készülék,  ugyanazon beállítással volt indítva.
A koordináta formátumokat, már mindegyiknél ugyanúgy meg tudod adni és tudsz vele variálni.
Az érdekes pontok keresése, a Garminnál jobban működött, és a térképen való keresgetés is könnyebben ment, mint a másik kettőn.
Pl. a Zümon tudtam úgy keresni, hogy beírok egy adott települést, majd megnézem a térképen (nagyon hasznos), ez a két másikon nem sikerült.

A legfontosabbak pontozása.  Természetesen ez saját vélemény smile
Fényerő:
Garmin: 10 pont                     Másik kettő  6 pont (de jó szívű vagyok)

Használhatóság:
Garmin:  9 pont                      Másik kettő:  6 pont (a bonyolult és nem tökéletes menü miatt)

Strapa bírás:
Garmin: 10 pont                     Másik kettő:  5 pont (motorosoknak nem ajánlott csal úgy, hogy gumit, vagy más védőt húzol rá  big_smile
A condomot egyébként tényleg sokan használják ilyen célból is  cool  Hozzáteszem, hogy Joci barátomnál láttam olyan vízhatlan tokot, amiben nem párásodott, izzadt a készülék. Tehát az, aki anyagi megfontolásból egy autóba készített navigációs készüléket akarna vásárolni, azt is lehet használni (némi fenntartással).
Ja.......a Zümo vitt oda tökéletesen a címre. Mondom ezt úgy, hogy mindhárom útvonalat bejártam, amit a készülékek mutattak  big_smile
Amiben viszont az Igo viszi a prímet, az a sebesség.
11.000 kilométeres utat (Vlagyivosztokig) pár másodperc alatt tervezte meg. Míg a Garmin-nál, ez pár száz kilométer után is problémát okoz. Konkrétan 900 km. után is képes volt kiírni, hogy nincs elég memória (pedig van) és, hogy majd útközben mutatja tovább...........fuck you, mondtam nek
Még érdemel pár szót a Wayteq, hiszen az új ára: 20.000,- erős magyar forint üresen. Jogtiszta Igo primo-val, már 33.000,- forintért vihető 1 év garanciával.
Mindezért van egy 800x480-as kihelzője, fm transamitter, mp3 és videó lejátszója, megfelelő bluetooth kapcsolattal böngészni is tudsz vele az interneten
Nagyon tetszett az Igo-nál a 3d kivitelezés, az alagutak megmutatása meg az, hogy folyamatosan mutatja az összes információt, amire bárkinek is szüksége lehet egy utazás alatt. Különböző táblák, poi-k, akármik. Ez a Garmin-nál nincs. Ott csak a színtiszta navigációról szól a történet, de azt jól csinálja.
Hirtelen, csak annyit szűrtem le, hogy kinézetre az IGO magasan ver szinte mindent, amiket én valaha láttam.
A Garmin pedig, tökéletesen navigál. Mindenki döntse el, hogy neki melyik fontosabb  smile
A személyes tapasztalatom csak annyi ez ügyben, hogy akik eddig Garmint használtak, nagy valószínűséggel sosem lesznek boldogok az Igo-val. Viszont, akinek nincs összehasonlítási alapja és az Igo cuccosán nő fel, az teljesen boldog lesz azzal.  Írom ezt minden gúny nélkül a félreértések elkerülése végett és remélem, hogy tudtam segíteni azoknak, akik jelen pillanatban állnak navigáció vásárlása előtt smile

Merlyn
Van köztetek olyan, aki nem motoros GPS-t használ (ami kevésbé vízálló), de mindenféle tok nélkül rögzítette? Kíváncsi vagyok, hogy mi a terv, ha esik az eső ilyen esetben? A különböző GPS tokok sajnos sz*rt sem érnek, mert a fólia miatt nappal gyakorlatilag láthatatlan tud lenni, meg kényelmetlen a kezelése. Már ott tartok, hogy a motoros GPS + valami komolyabb tartó (pl. Touratech) jobban megérné az árát, ami azért nem kevés, be kell vallani.

Joci
Nagy Varázsló! Nekem pl.!  Miből gondolod, hogy nem használható?
Nekem navigált a drága szakadó esőben, mégsem ázott be. Napfényben is jól látható, mert GARMIN. smile
Sajnos ami nem ilyen márka, az felejtős motorra. De nem vagy egyedül, ezt az első kört mindenki megfutja. wink

BikerGery
Szia Merlyn!

Autós GPS-el navigálok én is, és vízálló tokban van a szerkezet. Abszolut kezelhető, még kesztyűben is érzékeli a kütyü az érintést.
Én is GARMIN-t használok ,abból is a belépő kategóriát, de a fényerővel nem voltak problémáim.

lacisogor
Autos gps szakadò esöben megy a zsebbe,a tartò pedig a ram mount.http://www.rammount.com/

5

Válasz: GPS

Simán fülesről hallgatni  nem próbáltátok.Nekem bejött.

6

Válasz: GPS

Köszi a válaszokat! Az nem kérdés, hogy Garmin-t veszek-e, az biztos. Csak azon belül a kérdés, hogy autós, vagy motoros. Nekem GIVI GPS tartó tokom van nagyon régóta, és nagyon megutáltam, mert ha tölteni is akarom a GPS-t, akkor már hely problémák vannak, idő után megtörik a kábel, meg a töltő dugója elnyomja jobbra az egészet, így a képernyő oldalán lévő gombokat nyomogatni lehetetlen kesztyűben.
Amit eddig kinéztem az a 350LM, touratech tokkal 150 eFt, ahol csak maga a tok 45 eFt. Másik nagy előnye ennek, hogy az érintkező benne is van a tokban, így nem kell szarakodni vele.

Merlyn - XL650V 2004

7 Utoljára TPB szerkesztette (2014. 02. 19. 11:35:26)

Válasz: GPS

A Touratech tokot miért akarod?
A Zumoknak van rendes motoros+autóstartója.
Én a Tourateches tartóban sem hagynám ott a motoron.
Melyik tokot nézted ki?

XL650V6

8

Válasz: GPS

Nem akarom feltétlen a Touratech tokot, csak egy ajánlatban találtam:
http://myactioncam.hu/component/virtuem … ke-car-set
Nagyjából annyiért adják, mint mások csak a tartó nélkül... Nem számítva a szlovákiában bejegyzett, "küldjél pénzt és egyszercsak megkapod a cuccot" boltokat.
Azt láttam, hogy van tartója a dobozban, bár a touratech-esnél a csatlakozó a tartóban van, így nem kell szarakodni vele, be lehet rendesen építeni.

Merlyn - XL650V 2004

9 Utoljára TPB szerkesztette (2014. 02. 19. 12:39:52)

Válasz: GPS

A Garmin tartóban is benne van a csatlakozó.
Én ezt is számításba venném:
http://www.louis.de/_408a452bd305acb769 … r=10001679
Louis vásárlókarival -3%=~135000huf
Itthon ugyanez 210000huf a Garminnál.-no comment
A navit közlekedésbiztonsági szempontból a lehető legmagasabbra kell rakni!
Nem véletlenül van ott a dakarosoknak is!!
Én a műszerfal tetejére raktam.Gondolkoztam én is a Tourateches tartón,de nem fér el. sad
Nekem így van:
https://picasaweb.google.com/1129633856 … 9093774418

XL650V6

10

Válasz: GPS

Garmin Montana. Valakinek van tapasztalata ezzel a motyoval? Mas forumokon rajonganak erte, kivancsi vagyok a ti velemenyetekre is.

" ...my life is an endless battle against maturity... "

"You are born. And you die. And if you are very lucky in between you get to ride motorcycles."

11

Válasz: GPS

Koszi.
Nem hajozok, viszon sokat kirandulok, gyalogosan es montival is, ezert gondolkodom ezen.
Talaltam tovabba egy elegge komolynak latszo kutyut, Pragaban kesziti egy ficko. O tervezte, kalandmotoros es off-road versenyzo is es ez latszik a termeken.

http://www.offroadnavi.com/

nditott egy topicot a ADVRider.com is, ahol beszelnek rola.

http://advrider.com/forums/showthread.php?t=942467

" ...my life is an endless battle against maturity... "

"You are born. And you die. And if you are very lucky in between you get to ride motorcycles."

12 Utoljára ficsmester szerkesztette (2014. 03. 20. 18:02:41)

Válasz: GPS

Sziasztok!
Teljesen analfabéta vagyok a GPS-ekhez, nem tudom mi a jó, mi a rossz. Tudnátok valami nagyon alap de mégis használhatót ajánlani ami birja a kiképzést motoron is és lehetőleg el navigál oda ahová szeretném? Nem érdekel hogy gagyi a kijelző csak látni lehessen. Nem kell hogy le játssza az mp3at meg filmeket meg ........ Navigáljon és olcsó legyen. Túlnyomóan belföldön használnám.
Esetleg ezek közül valamelyik?
http://www.olcsobbat.hu/szorakoztato_el … y=nepszeru

Akár használt is lehet!

"Minél vagányabb a terepjáró, annál messzebbről kell vissza sétálni a traktorért" **Yoshi**
KTM Lc4/640 Adventure R '99
Honda XR650R '01

13

Válasz: GPS

Ilyen leírás alapján már meg is válaszoltad. A legolcsóbbat.
Ha mégsem úgy gondoltad, akkor olvass vissza tapasztalatszerzés céljából.

14 Utoljára ficsmester szerkesztette (2014. 03. 20. 19:23:50)

Válasz: GPS

wayteq x850 big_smile Közben kaptam máshonnan a biztatást! Remélem beválik. Valami tescons ételhordóban tökéletesen belepasszol, így teljesen vízhatlan tok is van hozzá 200forintból big_smile

"Minél vagányabb a terepjáró, annál messzebbről kell vissza sétálni a traktorért" **Yoshi**
KTM Lc4/640 Adventure R '99
Honda XR650R '01

15

Válasz: GPS

ficsmester írta:

Sziasztok!
Teljesen analfabéta vagyok a GPS-ekhez, .......

Ha csak közútra kell, és van okostelód, tölts le arra. Miután tönkrement a gps-em már nem költöttem újra ilyenre. A telóm tökéletesen megfelel a célra.

XL600V 1999

16

Válasz: GPS

Megfelel ja kb. 1 órán keresztül, aztán lemerül az egész - ha csak nincs töltőd és bölcsőd a felerősítéshez motorhoz.

Én a mai napig nem tudtam megoldani a telefonom motorra történő rögzítését. Autóba igen, de motorra nem.

Arról nem is beszélve, hogy a telefon IGO szoftver bár hasonlít a GPS IGO szoftverhez, de attól sokkal butább.

A lovakhoz képest a medve egy törött lábú vak birka! (Pampusz)
XL650V - 2006

17

Válasz: GPS

Persze folyamatosan töltenem kell. Tartónak pedig vettem egy olcsó vízmentes gps tartót a kormányra. Nem a legideálisabb hely, de nekem egyenlőre megfelel. Az egyetlen gondom, hogy kesztyűben nem tudom kezelni...

XL600V 1999

18

Válasz: GPS

danyila írta:

Én a mai napig nem tudtam megoldani a telefonom motorra történő rögzítését. Autóba igen, de motorra nem.

Lajos, az enyém az ellenpélda. Vettem vízhatlan GPS tokot (5000 Ft) régebben, amiben most tökéletesen elfér a teló úgy, hogy töltöm menet közben. Tudom, felforrósodik a napon. Jelentem még él a GPS-em és a telóm is. Ja tartót kreatív módon kell megoldani, ha nem akarsz tizenezerért venni.

19

Válasz: GPS

brizsa írta:

Persze folyamatosan töltenem kell. Tartónak pedig vettem egy olcsó vízmentes gps tartót a kormányra. Nem a legideálisabb hely, de nekem egyenlőre megfelel. Az egyetlen gondom, hogy kesztyűben nem tudom kezelni...

Nekem most van erre alkalmas telefonom. Látható a kijelzője erős napon is, de  rögzítés nekem is gond. Még ha találnék is normális tartót - csak vízmentes jöhet szóba amit nem kell odakötni - akkor sem nagyon van hely a  motoron. Először a kormány közepére gondoltam ahol rögzitve van a kormány, de ott most a szivargyújtó van ráadásul ott takarja a gyujtáskapcsolót. Az sem ártana a ha esgyszerüen leszedhető lenne, na és ne legyen 20k. Tudom már volt itt erről szó de még nem találtam a meg a megfelelőt.

Érintőképernyő: A kapacitívhez lehet kapni a kesztyű ujjára húzható kis óvszert amivel működik. Vagy veszel kapacitiv kötött kesztyűt levágod egy ujját és ráhúzod a kesztyűre big_smile

20 Utoljára BigBlue szerkesztette (2014. 03. 21. 11:13:47)

Válasz: GPS

Az én "krativkodásom" GPS tartóra:

Első próba:
http://ip.blueenter.hu/kepek/gps01.jpg

Most így néz ki:
http://ip.blueenter.hu/kepek/gps02.jpg <br>
http://ip.blueenter.hu/kepek/gps03.jpg

Összesen olyan 6-8 munkaórám van benne és egy 8000 Ft-os vízesvágás számla

AArpad

XL700V ABS 2010

21

Válasz: GPS

ja és most akarok vágatni a vastagabb anyagból egy ugyanilyet.

AArpad

XL700V ABS 2010

22

Válasz: GPS

quby írta:

Nekem most van erre alkalmas telefonom. Látható a kijelzője erős napon is, de  rögzítés nekem is gond. Még ha találnék is normális tartót - csak vízmentes jöhet szóba amit nem kell odakötni - akkor sem nagyon van hely a  motoron. Először a kormány közepére gondoltam ahol rögzitve van a kormány, de ott most a szivargyújtó van ráadásul ott takarja a gyujtáskapcsolót. Az sem ártana a ha esgyszerüen leszedhető lenne, na és ne legyen 20k. Tudom már volt itt erről szó de még nem találtam a meg a megfelelőt.

Érintőképernyő: A kapacitívhez lehet kapni a kesztyű ujjára húzható kis óvszert amivel működik. Vagy veszel kapacitiv kötött kesztyűt levágod egy ujját és ráhúzod a kesztyűre big_smile

http://www.homasita.hu/product/10758
Én ilyet vettem a navihoz, de már telefonhoz használom.
Ráadásul most 20-23 között akció van, minden motoros cuccuk -20%.

XL600V 1999

23

Válasz: GPS

BigBlue írta:

ja és most akarok vágatni a vastagabb anyagból egy ugyanilyet.

Ez nagyon profi munka!
Terepen nem gátol a kilátásban?

XL600V 1999

24

Válasz: GPS

be kell vallanom, hogy nem igazán terepezek, ráadásul ha kimegyek olyankor inkább állok, már ha engedi a lábam...de ahogy nézem a dackaros gépeket ott a GPS felett még egy itiner tartó is szokott lenni...

A szeptemberi horvát túrán viszont kiválóan teljesített. Egyetlen gond, hogy 1mm-es anyagból van, ezért ki kellett támasztanom. Kíváncsi vagyok, hogy 1.2-es vagy 1.5ös anyagból mennyire lesz stabil.

Egyébként nekem is a homasitás PDA tartó van fent, igaz, hogy a második. Az első 4 év alatt a nap törékenyre szívta.

AArpad

XL700V ABS 2010

25

Válasz: GPS

Vessetek erre egy pillantast:

https://trips.furkot.com/welcome

Ingyenes online utvonaltervezo.

advrider topic:

http://advrider.com/forums/showthread.php?t=959091

" ...my life is an endless battle against maturity... "

"You are born. And you die. And if you are very lucky in between you get to ride motorcycles."