Albáni 2012. május 16-22.

Ladányi Lajos

  • 3.nap
  • A harmadik napi teljes útvonal A-ból B-be. Egészen a görög határig.

    Leskovik után kezdődött bal oldalon a Bredhi Nemzeti Park. protectedplanet.net/sites/Bredhi_I_Drenoves_National_Park

    Ide is érdemes lenne visszajönni akkor amikor már elolvad a hó. Sok murvás leágazást lehet látni a térképen.

    Az utak szélén egyre több ilyen félig szétvert bunkert lehet látni.

    Sok erőt és munkát fektetnek abba, hogy eltüntessék őket. Minden bizonnyal nagyon szégyellik már és biztosan nagyon unják, hogy a túristák ezeket fényképezik folyton folyvást.

    Az út végig nagyon látványos gyakran álltunk meg fotózni. Az út minőseége hol jobb, hol katasztrófális. De mi ezt szeretjük. Ezért jöttünk. :-)

    Autóforgalom egyenlő a nullával. A települések közt csak iránytaxik közlekednek. Mikor megtelik egy mikrobusz elindulnak.

    C pontban álltunk meg ebédelni. Már jóideje keresstünk lejáratot a folyó partra, de sehol nem leltük. Itt végre le tudtunk menni. Igaz jó meredek volt, de gond nélkül megoldottuk. Végre meleg ebédet ehettünk. Elővettük a konyhát. Májgombóclevest csináltam csigatésztával. Utána sólet, majd kávé. Nagyon szép helyen sikerült leállnunk. Mint ha a mesében lettünk volna. Közel távol egy teremtett lélek sem volt. A csendet csak a folyó zúgása törte meg. Ezért jöttünk, hogy ilyen helyeken táborozzunk.

    Józsi próbál szélárnyékot biztosítani a tűzhelyének.A kolámat beállítottam hülni a kristálytiszta folyó vizébe. Ha nem mondom szinte nem is látszik, hogy vízben áll. Sok helyen találtunk ilyen szép tiszta vizet, de sehol nem mertünk inni belőle. Végig palackozott vizen voltunk.A túra egyik legszebb fotója. Nem találni rá szavakat. Ezért járunk ide immár harmadik éve. Azért hogy itt főzhessünk levest  és a kólánkat lehűthessük.

    Ez már Sarande. Így távolról, mint ha Monte Carlóban lennénk. Közelről azért már árnyaltabb a kép. Nagyon fejlődik ez az ország. Egy két év és olyan lesz mint Horvátország. Az árak már néhol most is olyanok - főleg a tengerparti részeken. Egyébként meg tök jogosan. Semmivel sem marad alatta egy horvát tengerparti város színvonalának. Rengeteg az építkezés.

     Az egyik hotel tengerpart strandja. Sokalltuk a 20 €/fő árat reggelivel. Szinte mi voltunk az első vendégek. A hotel teljesen üres volt.  Kimentünk a  városból. Ahogy látszik a strand még nem üzemel. Bár a vízet megnéztük, szerintem már lehetne benne fürödni. Egyáltalán nem találtam hidegnek.

    Szemben az a sziget Korfu.

    Ali Pasa várromja. Pár száz évvel ez eleőtt biztosan még szárazon lehetett.

    Itt vagyunk a hegyi ösvény alján a halász kikötőben. Eredendően itt karatunk sátorozni, de a terület a tengerszinten fekszik és nem találtunk 10 m2 helyet a sátraknak. Így eljöttünk innen és továbbmentünk a görög határ felé.

    Ali Pasa útbaigazító táblája a bunkerrel. Ez utóbbit biztosan nem ő állítatta. :-)

    A nap utolsó állomása. A Livia Motel. Ez is üres volt és itt is alkudtunk. Háromszemélyes szobában aludtunk reggelivel 15€/fő költségen.

     A reggeli, de ez már a következő nap. Valamint egy csoportkép indulás előtt.

    A negyedik napon végigmegyünk a Sarande  - Vlore motoros paradicsomnak nevezhető 120 km-es, ezer kanyarral tarkított  útszakaszon. Tirana és Elbassan közt találunk egy másik panoráma utat. Ezen a napon is szép idő lesz.

    Tiranában majd nem eltévedünk. A GPS szart sem ért. Végül a nagy kavarodásban csak este 10-re találunk biztonságos kéglit. A végén már mindenki nagyon ideges volt. Még soha nem mentünk sötétben, hegyi murváson, lámpafényben, miközben egyre rosszabb környékre keveredtünk.

    Ezen a napon volt a foci döntő. Eleinte tudtuk nézni - majd valamiért a műholdas rendszer összeomlott a kempingben.

Statisztika

59586 hozzászólás, 300 téma

Legnépszerűbb téma: Nappali

Legpörgőbb téma: Adok-veszek

felhasználó

Legújabb felhasználó:

Látogatók összesen: 


Felhőkép

Kedvezményes vásárlás minden TA tulajdonosnak.